Recensie

Recensie Muziek

Moderat: juiste mix van emotie en explosie

„Er zijn twee dingen die niets hoeven te betekenen: muziek en leven. Mijn geluiden hoeven niets anders te zijn dan dat: gewoon geluid”, zo legt Apparat tijdens de show van Moderat met blikkerige robotstem de filosofie van de groep bloot: geniet van geluidsgeweld met emotie, maar zonder pretentie.

Moderat groeide in 20 jaar uit van underground techno-pioniers uit Oost-Berlijn tot internationale popsterren. Zaterdag stond de supergroep van Modeselektor en Apparat voor de tweede keer in een half jaar in Amsterdam voor de show rond hun derde album III. Na Paradiso verkochten ze dit keer de Heineken Music Hall (HMH) uit. Deed de combinatie van trommelvlies-vernietigende beats, oneindig gevarieerde drumpatronen en beelden van minimale zwart-witlijnen tot explosieve kleurscherven in Paradiso wat bombastisch aan, in de grotere HMH past het perfect. Sascha Ring, oftewel producer Apparat, is duidelijk gegroeid in zijn rol als zanger, blijkt als hij loepzuiver het emotionele ‘Ghostmother’ inzet.

Opvallend is het spelplezier op het podium – van Rings hoge emotionele uithalentot de wilde en ongekend creatieve drumsolo’s van Gernot Bronsert die samen met Sebastian Szary duo Modeselektor vormt. Zijn hele lichaam ademt ritme als hij de drumcomputers bedient. Het publiek is uitzinnig als na wat plaagstootjes eindelijk het olifantengetrompetter van ‘Bad Kingdom’ begint. Moderat bouwt perfect de spanning op met de juiste mix van emotie en explosie.