May is duidelijk: het wordt een ‘harde’ Brexit

“Of mensen het nu leuk vinden of niet; het land heeft gestemd om de Europese Unie te verlaten. Dat betekent dat we de Europese Unie gaan verlaten”, sprak de Britse premier.

Foto Toby Melville / Reuters

De Britse premier Theresa May heeft zondagmiddag tijdens een toespraak op het congres van haar Conservatieve Partij duidelijk gemaakt dat het Verenigd Koninkrijk afstevent op een harde Brexit. “Er is geen keuze, een soft Brexit or hard Brexit“, sprak ze. “Of mensen het nu leuk vinden of niet; het land heeft gestemd om de Europese Unie te verlaten. En dat betekent dat we de Europese Unie gaan verlaten.”

Twitter avatar SkyNews Sky News .@theresa_may, “We voted in the referendum as one United Kingdom… there is no opt out from Brexit.” https://t.co/YBrYqp9Rrg

Correspondent Melle Garschagen concludeert daaruit dat het een harde Brexit wordt:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Met andere woorden:het wordt een harde Brexit.Geen lidmaatschap interne markt. Op zijn best een vorm van toegang op basis van handelsverdrag

May ziet vooral de vrijheid om weer eigen beslissingen te nemen:

“Onze wetten zullen niet in Brussel gemaakt worden, maar in Westminster. Onze rechters zetelen hier, niet in Luxemburg. Aan de macht van de wetten van de Europese Unie komt ten einde.”

Bekijk hieronder de toespraak van May. Tekst loopt door onder video:

Nauwe banden met EU, maar eigen immigratiebeleid

Na de Brexit hoopt May wel op nauwe banden met de Europese Unie, op het gebied van bijvoorbeeld handel en politie, maar duidelijk is dat Verenigd Koninkrijk zelf beleid wil voeren over immigratie.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen May wil dat het parlement alle EU-wetten bekijkt. Schrappen, omzetten of aanpassen. Dat wordt per regel bekeken.

De Brexit is voor May geen reden tot pessimisme. Sterker nog: de keuze voor de Brexit is ook de keuze om verder te kijken dan Europa. Het referendum was er niet voor om te breken met de rest van de wereld, maar om juist een nieuwe rol te krijgen. Maar, zo benadrukte May, het wordt een deal met geven en nemen. “Het wordt een deal die werkt voor Verenigd Koninkrijk.”

Lees ook: Verenigd Koninkrijk start Brexit officieel vóór eind maart 2017

Eerder vandaag werd bekend dat Verenigd Koninkrijk vóór eind maart 2017 de officiële vertrekprocedure uit de Europese Unie gaat starten. In juni stemde de bevolking via een referendum voor uittreding uit de Europese Unie. De vertrekprocedure treedt in werking als een lidstaat dat vertrek formeel meldt bij de Europese Raad. Dan start een procedure die tot wel twee jaar kan duren.