‘Jeroen heeft zware pech gehad. Wij liepen geen grote risico’s’

In Nieuwsuur vertelt journaliste Joanie de Rijke hoe fotograaf Jeroen Oerlemans om het leven is gekomen.

Archieffoto uit 2008 met fotograaf Jeroen Oerlemans op reportage in Kamp Holland in Afghanistan.
Archieffoto uit 2008 met fotograaf Jeroen Oerlemans op reportage in Kamp Holland in Afghanistan. Foto Bas Czerwinski/ ANP

Journalist Joanie de Rijke maakte van dichtbij mee dat fotograaf Jeroen Oerlemans werd doodgeschoten. Ze was met hem op reportage voor het Belgische tijdschrift Knack in de Libische stad Sirte.

In Nieuwsuur vertelt ze vanuit Sirte wat er precies is gebeurd.

“Wij waren vanmiddag in Sirte bij de frontlijn. Daar was een heel groot gevecht gaande bij een flatgebouw. Sluipschutters van IS namen de strijders onder vuur. Jeroen ging mee met een aantal van hen. Ik mocht als vrouw niet mee en bleef bij het gebouw. Een half uur later werd ik geroepen, Jeroen was neergeschoten”.

“Wij hebben geen grote risico’s genomen”

De Rijke hoort van de strijders dat Oerlemans als eerste de straat was overgestoken. Hij liep gebukt, had een kogelwerend vest aan en een helm op en werd geraakt aan de zijkant van zijn lichaam: de enige lichaamsopening. Of de scherpschutter de bedoeling had om hem daar te raken, weet ze niet.

Aan Nieuwsuur vertelt De Rijke dat ze net uit het mortuarium komt waar het lichaam ligt van de omgekomen fotograaf. Ze zag de wond in zijn lichaam. Hij heeft volgens De Rijke niet geleden.

Op de vraag of hij herkenbaar aanwezig was als journalist, antwoordt ze bevestigend.

“Dat was heel duidelijk. Hij had een camera bij zich en een helm op. Maar dat maakt IS niet uit. Ze schieten op iedereen. Als ze een westers journalist kunnen raken dan doen ze dat”.

De Rijke laat verder weten dat ze geen grote risico’s hebben genomen. “Niet meer dan andere journalisten die daar waren”. Het is volgens de journaliste “zware pech” dat Oerlemans is gedood.