Italië klaagt Deutsche Bank aan om derivatenschandaal

Een rechter in Milaan heeft het verzoek van de Italiaanse justitie om een strafzaak te beginnen tegen de bank toegewezen.

Foto Kai Pfaffenbach / Reuters

De grootste bank van Duitsland heeft er weer een nieuwe kopzorg bij. Zes huidige en voormalige managers van Deutsche Bank zijn dit weekend officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het derivatenschandaal bij de Italiaanse Monte dei Paschi di Siena, meldt Bloomberg.

Een rechter in Milaan heeft het verzoek van de Italiaanse justitie om een strafzaak te beginnen tegen de bank en enkele medewerkers toegewezen. Ook moeten voormalige topmannen van de Japanse bank Nomura en het Italiaanse Monte dei Paschi di Siena voor de rechter verschijnen. Het gaat in totaal om dertien bankiers.

Bij de Italiaanse bank zouden verliezen tussen 2008 en 2012 via ingewikkelde financiële constructies zijn gemaskeerd. De Deutsche Bank verkeert momenteel in zwaar weer door dreigende miljardenboetes en onopgeloste problemen uit het verleden. Het was om die reden afgelopen week erg onrustig op de beurs: de Eurostoxx-bankenindex kwam terecht op het laagste punt sinds begin 1988.

Deutsche Bank is groot, machtig én een probleem. ‘Deutsche’ zou andere banken in haar val kunnen meesleuren

Aandeel Deutsche Bank toch met plus het weekend in

Beleggers maakten zich zorgen en vreesden dat de problemen zouden kunnen overslaan naar andere banken en zo een mondiale bankencrisis zou ontstaan. Die angst werd vrijdag voor een deel weggenomen toen bekend werd dat Deutsche Bank dichtbij een schikking met de Amerikaanse justitie is en deze lager uitvalt dan verwacht. Volgens persbureau AFP gaat het om 5,4 miljard dollar, een bedrag dat veel lager is dan de 14 miljard dollar die de Amerikanen wilden. De Amerikaanse justitie wil de grootste bank van Duitsland straffen voor het misleiden van beleggers in hypotheekproducten.

Het aandeel Deutsche Bank, dat de hele week zware verliezen leed, maakte in een reactie op het bericht een koerssprong. In Frankfurt sloot het 6,4 procent hoger, op de beurs van New York ging het met een plus van 15 procent het weekend in.

Ook bij de oudste bank ter wereld, Monte dei Paschi di Siena, gaat het niet goed. De beurskoers van de bank is de afgelopen maanden volledig ingestort. Om er weer bovenop te komen, wil de bank 5 miljard euro nieuw kapitaal ophalen met de uitgifte van aandelen. Het verkopen van slechte leningen moet ook helpen: Monte del Paschi di Siena heeft 47 miljard aan slechte leningen op de balans staan.