Italiaanse literatuur

Nieuwe theorie over wie schrijfster Elena Ferrante is

Een Italiaanse onderzoeksjournalist van dagblad Il Sole 24 Ore zegt achter de identiteit van romanschrijver Elena Ferrante te zijn gekomen. Ferrante werd wereldwijd bekend met haar boeken over de vriendschap tussen twee meisjes in Napels. De journalist volgde een betaling van de uitgeverij en kwam erachter dat achter het pseudoniem een vrouw met de naam Anita Raja schuil zou gaan. Dat zou een in Rome gevestigde vertaler zijn, wier moeder uit Duitsland kwam en met een Napolitaanse magistraat trouwde. Raja zelf heeft niet gereageerd. De uitgever van Ferrantes boeken haa lde fel uit: „Wij vinden dit soort journalistiek walgelijk. In de portemonnee van een auteur graven terwijl ze heeft besloten haar naam niet publiek te maken”, zei hij tegen The Guardian. (NRC)