Hij bepaalt het tempo bij FC Utrecht

Eredivisie

Yassin Ayoub (22) blonk uit in de Arena. Toch kon hij niet voorkomen dat FC Utrecht verloor van Ajax, dat hem ooit wegstuurde.

Terwijl op de tribunes ruim 47.000 toeschouwers voluit juichen, kijkt op het veld één voetballer machteloos naar het dichte dak van de Amsterdam Arena. Yassin Ayoub zet de handen in de zij, trekt zijn shirt uit de broek en bijt er in van frustratie. Dan wrijft hij de handen van voor naar achteren door zijn lange krullen. Weg kans op zijn gedroomde overwinning, beseft de uitblinker van FC Utrecht.

Het is de 79ste minuut en Lasse Schöne heeft Ajax zojuist uit een strafschop op een 2-1 voorsprong gebracht. In de middencirkel praat Ayoub nog even in op scheidsrechter Bas Nijhuis. Dat was toch geen strafschop scheids? Het schot van Nick Viergever tegen de hand van zijn ploeggenoot Rico Strieder zou toch ver over het doel zijn gegaan? „Nijhuis vertelde me dat hij alleen maar de regels had toegepast”, treurt Ayoub na afloop in de catacomben van de Arena. „Ja, daar kon ik weinig meer tegenin brengen.“

Lange tijd had het gedegen spelende FC Utrecht in Amsterdam uitzicht op winst of een gelijkspel, om uiteindelijk toch met 3-2 te verliezen van een strijdbaar maar zeker niet groots Ajax. Wat had Ayoub het graag anders gezien. Helemaal hersteld van een zware liesblessure die hem vorig seizoen maanden uit de roulatie hield en hem de bekerfinale kostte. Vorige week een nieuwe tegenvaller voor de 22-jarige middenvelder, toen hij afviel bij de selectie van Jong Oranje voor de kwalificatieduels tegen Turkije (thuis) en Cyprus (uit). En dan mogen spelen in een volle Arena, uitgerekend tegen de club die hem in 2008 als speler van de C1 wegstuurde. „Natuurlijk was dit voor mij een speciale wedstrijd. Ik heb hier gespeeld, ik ken die jongens goed.”

Schitterend moment in de 27ste minuut, als Ayoub de bal na een kort genomen corner voor zijn linkerbeen legt. Even wachten, kijken, mikken en ‘afstoten’. Precies op het hoofd van ploeggenoot Kevin Conboy, die in een vol strafschopgebied vrij genoeg staat om fraai de 0-1 in de kruising te koppen. Alleen gejuich uit het kleine hoekje met de Utrecht-aanhang. De Ajax-aanhang laat minutenlang niets horen. „Ja, toen was de Arena stil”, glundert Ayoub na. „Dat viel me wel heel erg op. ”

Hij moet het tempo bepalen

Zelf heerst hij in de eerste helft op het middenveld. Heerlijke staaltjes straatvoetbal, als hij na ‘onmogelijke’ dribbels de bal nog net door de benen speelt bij tegenstanders Schöne of Davy Klaassen. Constant aanspeelbaar, strooien met slimme passjes, wijzen en sturen naar ploeggenoten. „De trainer vraagt van me dat ik het tempo bepaal.” Ook verdedigend is zijn inbreng cruciaal. Hij maakt tegenstander Klaassen voor rust nagenoeg onzichtbaar, geeft en passant rugdekking als rechtsbuiten Traoré eens naar binnen dreigt te komen. En wie kopt tot twee keer toe een gevaarlijke Ajax-corner weg? Yassin Ayoub, 174 centimeter kort.

Na de 0-1 is Ajax het spoor bijster. Met zes basisspelers van vorig seizoen op de bank (Riedewald, Tete, Bazoer, El Ghazi, Gudelj en Dijks) probeert de ploeg van coach Peter Bosz onmachtig en steriel aan te vallen. „Je weet dat ze bij Ajax individueel sterk zijn”, zegt Ayoub. Hakim Ziyech, Traoré en Klaassen worden gek van hem. „Je moet veel heen en weer lopen als middenvelder, maar daar krijg je ook energie van. Zij creëerden niets en gingen fouten maken. Ze werden ongeduldig, ik hoorde ze praten, Klaassen en van achteruit.”

FC Utrecht kan de wedstrijd beslissen. Tot twee keer toe gaat Ajax-huurling Richairo Zivkovic alleen op doelman André Onana af, tot twee keer toe mist de razendsnelle spits. „Toen hadden we onze voorsprong moeten uitbreiden naar 2-0 en 3-0”, stelt Ayoub na afloop teleurgesteld. Want vlak na rust, als Ajax aanzet, gebeurt precies het omgekeerde. Al na twee minuten dwarrelt een voorzet van Amin Younes via Utrecht-verdediger Ramon Leeuwin in het doel: 1-1. „Heel ongelukkig.”

Dan wordt het tegenhouden voor de bezoekers en mist Klaassen na een schitterende aanval met Daley Sinkgraven en Kasper Dolberg een uitgelezen kans op 2-1. Ayoub kopt, veegt en zuigt. ‘Pakt’ een gele kaart na een overtreding op Traoré, wordt een keer gedold door Hakim Ziyech op de achterlijn. Maar herstelt met een felle sprint ook een foute pass van een medespeler, opent achteloos ‘over de hele’. Zelfs na de desastreuze strafschop en de 3-1 vlak voor tijd van Ziyech blijft de middenvelder strijden. Uit zijn vrije trap legt aanvoerder Willem Janssen terug op invaller Mark van der Maarel: 3-2. Ayoub wint nog een laatste duel op de helft van Ajax, maar de nederlaag is onafwendbaar.

Toch enige voldoening, na een sterke wedstrijd? „Ik praat liever niet over mijn eigen prestaties, het gaat om de ploeg”, klinkt het. Echt? „Een assist en een voor-assist”, somt hij op, een glimlach om de lippen. „Maar ik moet na mijn lange blessure proberen een heel seizoen goed te spelen.”

En dan terug naar Ajax, zoals hij begin dit seizoen al eens aangekondigd zou hebben? „Dat heb ik nooit gezegd, daar klopt helemaal niets van. Iedere jonge jongen wil ooit de stap maken naar een club uit de top drie, en ik kom uit Amsterdam. Maar ik wil nu eerst elke week belangrijk zijn voor FC Utrecht.”