Groot-Brittannië start Brexit officieel vóór eind maart 2017

Dat heeft de Britse premier Theresa May zondag gezegd in een interview met de BBC.

May bevestigde haar uitspraken uit het BBC-interview zondag tijdens het congres van haar Conservatieve Partij in Birmingham.
May bevestigde haar uitspraken uit het BBC-interview zondag tijdens het congres van haar Conservatieve Partij in Birmingham. Foto: Toby Melville / Reuters

Groot-Brittannië zal vóór eind maart 2017 de officiële vertrekprocedure uit de Europese Unie starten. Dat heeft de Britse premier Theresa May zondag gezegd in een interview met nieuwszender BBC.

Hoewel het land al in juni in een referendum vóór uittreding uit de EU stemde, treedt de vertrekprocedure, ‘artikel 50’ uit het Verdrag van Lissabon, pas in werking als een lidstaat de Europese Raad formeel van een vertrek op de hoogte stelt. Vervolgens wordt een twee jaar durende vertrekprocedure in gang gezet. De procedure kan langer in beslag nemen, als de betreffende lidstaat en alle EU-landen dit unaniem besluiten.

In het interview met de BBC werd May ook gevraagd naar haar standpunt over het migratieprobleem en over een mogelijke vrijhandelszone met EU-landen. May zei hierop te kijken naar de belangen van bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en er een “goede deal” uit te willen slepen.

Bekijk het volledige interview van de BBC met May (de tekst gaat verder onder de video):

Lees ook: Theresa May en de verdeelde Britten.

Congres

May bevestigde haar uitspraken over de Brexit zondag tijdens het congres van haar Conservatieve Partij in Birmingham. Ze herhaalde tevens dat ze het parlement begin volgend jaar de afschaffing van de wet op de Europese Gemeenschappen uit 1972 wil voorleggen. Op die manier zou het Hof van Justitie van de Europese Unie al voor de officiële Brexit buiten werking worden gesteld, zo laat NRC-correspondent Melle Garschagen weten:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Ook wil May in de lente wetgeving opstellen om EU-wetten om te zetten/op te zeggen. Zou EU-Hof voor uittreden al buiten werking stellen.@nrc