Opinie

    • Wilfried de Jong

Een zwarte paraaf op het asfalt

Oud-coureur en Formule 1-watcher Jan Lammers (60) is een aardige man en zeer bescheiden van aard. Hij had Max Verstappen als tweede zien eindigen tijdens de GP in Maleisië en vond dat de Nederlandse rijder zich ‘heel volwassen’ had gedragen.

Lammers was niet de enige. Meer oudere volgers vonden dat hun ‘Max’ zich een goed verliezer toonde.

Wat? Was Max Verstappen opeens volwassen geworden? Hij werd onlangs negentien jaar, ja. Maar achter het stuur zat toch nog altijd een jonge jongen met onrust onder zijn kont. De adrenaline en endorfine giert iedere race door zijn gestel.

Verstappen is vleesgeworden ‘speed’.

De jonge coureur schudde in zijn eentje het circus van de Formule-1 wakker. Er moest niet zo gezeurd worden, het heette toch niet voor niets ‘racen’, het kabaal van de motor moest weer te horen zijn en risico’s nemen, ach, het hoorde bij zijn vak.

De ongehoorzaamheid van Verstappen is zijn grootste wapen. De afgelopen races heeft hij zijn collega’s, journalisten, teambazen en organisatoren al op de kast gehad met ruwe acties en opmerkingen.

Held-voor-het-leven Niki Lauda (67) spande de kroon met zijn kritiek. „Die jongen hoort in de psychiatrie thuis (…) Hij heeft überhaupt geen inzicht, hij ziet niet in dat hij zelf ook iets fout gedaan kan hebben.”

Precies, meneer Lauda, en dat is nou juist zo leuk aan Verstappen. Alles moet bij hem wijken voor de eerste plaats, zelfs de gangbare fatsoensregels op en rond de baan.

Tijdens de race in Maleisië viel de impulsiviteit van Verstappen me weer op. Waar anderen een fractie van een seconde denktijd nodig hebben voor een besluit is die door Verstappen al genomen.

Zijn mooiste manoeuvre? Op topsnelheid in een bocht rechts Button slippend passeren. Zijn banden lieten strepen na op het asfalt, als een zwarte paraaf vol gif.

„Have a drink”, kregen Verstappen en zijn teamgenoot Daniel Ricciardo vanuit de pits te horen toen ze op samen op kop reden. Geheimtaal voor: haal samen rustig de punten binnen voor het team. Het kostte Verstappen moeite om zich bij het staakt-het-vuren neer te leggen. Hij voerde de druk even op, maar kon niet meer aan kop komen.

In de televisiestudio in Nederland adviseerde Tom Coronel (44) – zonder kousen in de schoenen, maar daar word je niet minder oud van – de zojuist uitgestapte Verstappen: „Wees ook eens gewoon blij met een tweede plaats.”

Coronel kreeg bijval van het aanwezige publiek.

Ik geloof dat Verstappen zijn maatje de winst gunde. Maar blij met een tweede plaats? Hij is een jonge topsporter, een vechtjas zonder genade. Op een goede manier eigenwijs en koppig.

Of Max Verstappen ja en amen zegt tegen volwassenen die het beter denken te weten?

Nooit.

Wilfried de Jong is schrijver en programmamaker.

    • Wilfried de Jong