Duterte biedt Joodse gemeenschap excuses aan

Hij bood zijn “oprechte en diepe” excuses aan de Joodse gemeenschap aan nadat hij zichzelf vrijdag had vergeleken met Hitler.

Foto Bullit Marquez / AP

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft zondag zijn excuses aangeboden aan de Joodse gemeenschap vanwege zijn vergelijking tussen Hitler en zijn eigen oorlog tegen drugs. Dat meldt persbureau AP. De uitspraak leidde tot veel verontwaardiging.

Tijdens een toespraak in zijn thuisstad Davao zei Duterte vrijdag dat “Hitler drie miljoen Joden vermoordde… Er zijn drie miljoen drugsverslaafden in dit land. Ik zou ze graag afmaken.” De Filipijnse president reageerde op critici, die hem hebben omschreven als een “neef van Hitler”. Hij vervolgde: “Als Duitsland Hitler had, dan hebben de Filipijnen…”, waarna hij naar zichzelf wees.

Duterte zondag op televisie:

“Ik wil graag duidelijk, hier en nu, zijn dat er nooit de intentie van mijn kant was om afbreuk te doen aan de herinnering van de zes miljoen vermoorde Joden.”

Lees ook: Filipijnse president vergelijkt zichzelf met Hitler

Daarna bood hij zijn “oprechte en diepe” excuses aan de Joodse gemeenschap aan. Duterte is op 30 juni verkozen tot president en sindsdien ligt hij regelmatig onder vuur vanwege zijn opmerkelijke uitspraken en harde campagne tegen drugs. Sinds zijn aantreden zijn meer dan drieduizend mensen gedood door de politie en burgerwachten, onder wie vooral drugsverslaafden en handelaars.