Duizenden militairen doen niet mee aan verplichte fitheidstest

Defensie

Het is niet de eerste keer dat militairen trainingen missen. De conditietests zijn „veel te vrijblijvend”, luidt de kritiek.

Fysiek zwaar:
Fysiek zwaar: Foto VidiPhoto/ANP

Duizenden militairen die een verplichte fitheidstest moeten ondergaan bij de krijgsmacht, leggen deze niet af. Dit blijkt uit interne stukken van Defensie. 16.400 militairen moeten de Fysieke Inzetbaarheid Test (FIT) ondergaan, maar 7.800 van hen deden dit niet.

De FIT is een aanvulling op de Defensie Conditie Proef, waarmee de basisfitheid wordt gemeten. De FIT is bedoeld voor militairen (vrijwel alleen bij de Landmacht) die worden ingezet op zwaardere posten, en die fysiek getrainder moeten zijn. De test bestaat uit het verplaatsen met zware bepakking, een hindernisbaan, tillen en dragen van zware objecten en het afleggen van een snelmars.

Het is niet de eerste keer dat militairen trainingen missen. In mei bleek uit de beantwoording van Kamervragen al dat 13.000 militairen niet hadden deelgenomen aan de Defensie Conditie Proef. 37.000 militairen hadden eraan moeten meedoen. Minister Hennis (Defensie, VVD), schreef toen: „De conditie van een militair is tijdens de hele loopbaan van groot belang [...] Defensie neemt maatregelen die het aantal afgelegde proeven moeten verhogen.”

Nu blijkt dat veel militairen ook de zwaardere test niet doen. In de stukken schrijft de secretaris-generaal van Defensie dat bij de cijfers „enige nuanceringen” te maken zijn. Zo kunnen militairen die de Defensie Conditie Proef niet hebben gedaan óók de aanvullende FIT niet doen – bijvoorbeeld als ze uitgezonden zijn en geen trainingsfaciliteiten hebben.

Een woordvoerder stelt dat de cijfers „een scheef beeld” geven. Commandanten kunnen hun manschappen ontslaan van de verplichting de test af te leggen, als zij voldoende fit zijn – bijvoorbeeld net na een zware oefening. De woordvoerder: „Het klopt dat veel minder mensen de test afleggen dan die tot de ‘doelgroep’ behoren, maar dat is dus niet altijd een probleem. Wij merken juist dat de FIT heel goed werkt, en dat onze mensen fitter zijn geworden.”

Reservemajoor en advocaat militair recht Sébas Diekstra vindt dat de tests „veel te vrijblijvend” zijn. „Als militairen tijdens hun initiële opleiding zakken voor de fysieke testen kunnen zij zonder pardon ontslagen worden, maar daarna heeft het niet-afleggen geen enkel gevolg meer.”

Van de 7.800 militairen die de FIT wél deden zakten er slechts 72.