Dit is wat Facebook allemaal over je weet

De onderzoeksjournalistieke website ProPublica heeft een tool gemaakt die laat zien wat voor informatie Facebook zoal over jou verzamelt.

Het logo van Facebook, op een kantoor in Zweden.
Het logo van Facebook, op een kantoor in Zweden. Foto AFP

Het zou een spannende strijd zijn: wie weet er meer over je, je vrienden of Facebook? Want Facebook weet veel. Ga maar eens na. Elke keer dat je een post liket, slaat Facebook dat op. Tag je een foto? Facebook bewaart het. Verander je je status, van ‘in relatie met…’ naar single? Ze slaan het op. Schrijf je een reactie over een politicus? Bewaard.

Als je een website bezoekt met daarop een deelknop voor Facebook, dan verzamelt de sociale mediasite informatie over je. Tijdens het chatten op WhatsApp of het delen van foto’s of video’s op Instagram - allebei in handen van Facebook - draag je data af aan de website. En naast het eigenhandig werven van al deze gegevens, koopt het ook nog eens extra data van databedrijven - zoals informatie over de auto waarin je rijdt, of wat je in supermarkten koopt.

Tool van ProPublica

Deze data gebruikt Facebook om zeer gerichte advertenties aan bedrijven te verkopen. Hoe meer het van je weet, hoe preciezer het advertenties op je kan richten. Hoe preciezer de advertentie, hoe meer geld bedrijven ervoor bereid zijn te betalen.

Maar hoeveel weet Facebook nou precies over je? Dat weet - naast het bedrijf zelf - niemand. De onderzoeksjournalistieke website ProPublica probeert een antwoord op deze vraag te formuleren. Als onderdeel van een groter onderzoeksproject naar de verborgen werking van algoritmen, hebben ze een tool gemaakt die laat zien wat Facebook zegt dat het zoal van je weet.

Video van ProPublica over het onderzoeksproject. Tekst gaat verder na video.

Contouren van je profiel

Die tool kun je op de website downloaden en in je browser installeren. En ja, wat die laat zien kan soms een beetje eng zijn. Sommige suggesties die de tool geeft zijn logisch. Je hebt de pagina van je favoriete artiest Bob Dylan geliket? Dan weet Facebook dat je Bob Dylans muziek waarschijnlijk leuk vindt. Oké. Maar er staan ook suggesties in op basis van advertenties die je eerder hebt aangeklikt. Dat houdt Facebook dus ook bij.

Het interessante aan de applicatie is dat je er zo’n beetje de contouren in kan ontwaren van het profiel van jou dat Facebook aan derden verkoopt. ‘Limburgish language’, kan ertussen staan. Interessant voor bedrijven uit Limburg. Of: ’4G connection’. Of ‘Hotmail email adresses’, interessant voor partijen die zich om wat voor redenen dan ook willen richten op Hotmail-gebruikers.

Of dat alles is wat de sociale mediasite over jou kan zeggen? Dat is niet duidelijk, schrijft ProPublica. Daar proberen ze met behulp van de tool achter te komen.

Download de tool van ProPublica hier.