Diplomatieke twist met Russen over MH17 wordt voortgezet

Strafrechtelijk onderzoek

Nederlandse gezant meldt zich vandaag in Moskou op het ministerie. De verdachten van de ramp worden misschien nog dit jaar bekend, zegt Australië.

De diplomatieke confrontatie tussen Nederland en Rusland krijgt deze maandag een vervolg, met het bezoek van de Nederlandse ambassadeur Renée Jones-Bos aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

De Nederlandse ambassadeur is daar ontboden als diplomatieke tegenactie. Vorige week vrijdag heeft de Russische ambassadeur in Den Haag van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) te horen gekregen dat Nederland de Russische reactie op de onderzoeksresultaten over het neerhalen van vlucht MH17 „onacceptabel” vindt.

Premier Mark Rutte zei zaterdag dat de Nederlandse ambassadeur het gesprek van deze maandag zal gebruiken om „opnieuw duidelijk te maken” dat Nederland verwacht dat Rusland stopt met „allerlei onzin te verspreiden over de kwaliteit van het onderzoek”.

Vorige week presenteerde het Joint Investigation Team (JIT) de onderzoeksresultaten, waaruit duidelijk werd dat de raket die de MH17 neerhaalde, werd afgevuurd uit pro-Russisch gebied in Oekraïne. De installatie werd aangevoerd uit Rusland en ook weer teruggebracht daarnaartoe. In het JIT werken de openbaar ministeries van de landen waar de meeste slachtoffers vielen – Nederland, België, Australië en Maleisië – samen met Oekraïne.

„Wij verwachten van Rusland dat ze geen schade toebrengen aan de onafhankelijkheid van het onderzoek”, zei premier Rutte zaterdag. Dat gebeurde vorige week wel; de Russen noemden het onderzoek onder meer „vooringenomen en politiek gemotiveerd”.

De volgende stap voor het onderzoeksteam is nu „de daders echt in beeld krijgen”, zei Rutte, zodat tot vervolging kan worden overgegaan.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, verwacht dat de namen van de verdachten mogelijk nog dit jaar bekend worden. „Tegen het einde van het jaar, misschien begin volgend jaar, zal de lijst van diegenen die we verantwoordelijk houden bevestigd zijn en dan moet er vervolging plaatsvinden”, zei Bishop zondag tegen de Australische nieuwszender ABC.

Het Nederlandse kabinet heeft zich steeds op de achtergrond gehouden, juist om verwijten van politieke betrokkenheid bij het onderzoek te kunnen tegenspreken. Nu de resultaten bekend zijn geworden en Rusland daar defensief op reageerde, was het „precies het juiste moment” voor de regering om zich uit te spreken, zei Tweede Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke (VVD) zondag bij Buitenhof. „Nederland moet opkomen voor de integriteit van dit onderzoek, dat overigens nog steeds geen schuldige heeft aangewezen, dat wil ik benadrukken”, zei Ten Broeke.