‘Daders MH17 dit jaar nog bekend’

Dat zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken zondag tegenover nieuwszender ABC.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop. Zondag zei ze te verwachten dat de verantwoordelijken achter de aanslag op vlucht MH17 dit jaar nog bekend zullen worden.
De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop. Zondag zei ze te verwachten dat de verantwoordelijken achter de aanslag op vlucht MH17 dit jaar nog bekend zullen worden. Foto Reuters.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, verwacht dat de namen van degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 nog dit jaar bekend zijn. Dat zei ze zondag tegenover de Australische ABC.

“Tegen het einde van het jaar, misschien begin volgend jaar zal de lijst van diegenen die we verantwoordelijk houden bevestigd zijn en dan moet er vervolging plaatsvinden”, zei ze tegen de nieuwszender. Australië is betrokken bij het internationale onderzoek naar vlucht MH17, waarbij 28 Australiërs om het leven kwamen.

Tribunaal voor vervolging

Bishop zei ook dat er een tribunaal in de stijl van Lockerbie moet komen om de schuldigen te vervolgen. Met ‘Lockerbie’ doelt ze op de aanslag die in 1988 plaatsvond op een vlucht van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij PanAm, boven het Schotse plaatsje Lockerbie. Alle 259 inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Bishop gaf aan dat ze niet uitsluit dat de Verenigde Naties een onderzoek starten naar de vliegramp. Rusland heeft al aangegeven dit te zullen blokkeren. Het internationale onderzoeksteam maakte afgelopen woensdag bekend dat het passagiersvliegtuig is neergehaald door een raket uit Rusland. Deze raket was volgens het team afgevuurd vanuit een gebied in Oekraïne dat destijds in handen was van pro-Russische rebellen.

Russische ambassadeur ontboden

Rusland is het niet eens met deze conclusie. Eerder deze week publiceerde het land nieuwe resultaten uit eigen onderzoek waaruit zou blijken dat de raket niet uit pro-Russisch rebellengebied afkomstig was. Ze hebben het onderzoek van het internationale onderzoeksteam, JIT, “vooringenomen en politiek gemotiveerd” genoemd. In reactie hierop ontbood Nederland de Russische ambassadeur, waarna Rusland reageerde door aanstaande maandag de Nederlandse ambassadeur te ontbieden.

Bij vlucht MH17 kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.