Colombia

Vrede of niet?

Foto Luis Acosta/AFP

Ruim 30 miljoen Colombianen konden zondag hun stem uitbrengen over het vredesakkoord tussen de regering en de guerrillabeweging FARC dat vorige week na vier jaar onderhandelen werd getekend. Volgens de laatste polls zouden de voorstanders in het bindende referendum kunnen rekenen op circa 55 procent van de stemmen, tegen 37 procent voor het nee-kamp. Maar de marge leek de laatste dagen te slinken, mede door een keiharde anticampagne onder leiding van oud-president Uribe. Tegenstanders vinden dat het akkoord te veel in het voordeel van de FARC werkt en de straffeloosheid bevordert: de nog zevenduizend actieve guerrillastrijders hoeven niet de cel in, maar krijgen een alternatieve straf, mits ze voor speciale vredestribunalen hun daden opbiechten. De FARC wil zich omvormen tot politieke partij en krijgt volgens het akkoord twee termijnen lang gegarandeerd tien zetels. Met een definitief ‘ja’ komt een einde aan een 52 jaar durende oorlog, die 220.000 levens eiste, duizenden ontvoeringen en circa 4 miljoen vluchtelingen. Bij het sluiten van deze krant, zondagavond, was nog geen uitslag bekend.