Winst voor Ajax en Feyenoord, gelijkspel in Twentse derby

Het is de achtste overwinning op rij voor Feyenoord. AZ speelde gelijk tegen Sparta (1-1).

Nick Viergever en FC Utrecht-speler Richairo Zivkovic.
Nick Viergever en FC Utrecht-speler Richairo Zivkovic. Foto ANP.

Na de overwinning van Ajax tegen angstgegner FC Utrecht (3-2) heeft Feyenoord ook drie punten gepakt. Het won het uitduel bij Willem II met 0-2. Het is de al achtste overwinning op rij voor de club uit Rotterdam-Zuid.

De Twentse derby tussen Heracles Almelo en FC Twente eindigde in een gelijkspel (1-1). Ook subtopper AZ speelde gelijk. In Rotterdam-West kwam het niet verder dan 1-1 tegen Sparta.

Lastige overwinning van Ajax

De overwinning van Ajax kwam zeer moeizaam tot stand. In de Amsterdam Arena kwam de club uit Amsterdam in de 27ste minuut op achterstand, nadat Utrecht-speler Conboy de eerste goal van de wedstrijd maakte. Pas vlak na rust kwam Ajax door een eigen goal van Leeuwin langszij. Toen Rico Striede van Utrecht in de 79ste minuut hands maakte, kwam Ajax op voorsprong na een penalty van Lasse Schöne.

Ziyech vergrootte de voorsprong door in de 87ste minuut de 3-1 te maken. In de blessuretijd bepaalde Van der Maarel de eindstand op 3-2.

De 2-1 van Ajax.

Slordige wedstrijd Feyenoord

Ook koploper Feyenoord had een lastige wedstrijd. In Tilburg werd met 2-0 gewonnen. De club uit Rotterdam-Zuid kwam wel goed uit de startblokken. Na een kwartier glipte Basil Basaçikoglu, die mochten starten in plaats van Steven Berghuis, aan de rechtkant simpel langs zijn bewaker Derrick Tshimanga en zag vervolgens vanaf de achterlijn hoe Nicolai Jörgenson zijn voorzet achter het standbeen langs in het Tilburgse doel tikte: 0-1. Het is het alweer het zesde doelpunt van de Deense spits.

Na het doelpunt begon Feyenoord wat slordiger te voetballen met veel hoge ballen naar voren. Willem II had vaker de bal, maar wist er lange tijd niet veel raad mee. In de tweede helft ging de ploeg uit Tilburg wat opportunitischer spelen wat resulteerde in een aantal aardige mogelijkheden. Ogbeche was al snel dichtbij, met een schot dat rakelings over de lat vloog. Maar een kwartier voor tijd sloeg Feyenoord opnieuw toe. Invaller Tapia soleerde dwars door de Tilburgse verdediging en scoorde, vol vreugde, zijn eerste doelpunt in Rotterdamse dienst.

Na het doelpunt braken er ongeregeldheden uit in het vak met Willem II-supporters. Daar zaten ook een aantal Feyenoordsupporters die luid begonnen te juichen. Scheidsrechter Dennis Higler legde de wedstrijd een paar minuten stil. Kort na de wedstrijd laat Willem II weten vijf mensen te hebben geïdentificeerd die zich schuldig maakten aan de vechtpartij op de tribune. Zij krijgen een dezer dagen een stadionverbod opgelegd.

Terechte uitslag Twentse derby

De streekderby in Twente heeft geen winnaar opgeleverd. Heracles Almelo kwam in de thuiswedstrijd op ongelukkige manier op achterstand. Twente-spits Enes Ünal schoot in de 39e minuut een vrije trap via de muur op het doel van Heracles. Keeper Bram Castro verrichtte een prima redding, maar in plaats van een hoekschop kende arbiter Danny Makkelie een strafschop toe wegens hands van Mike te Wierik. Mateusz Klich maakte van elf meter geen fout (0-1).

FC Twente kon maar kort genieten van de voorsprong. Drie minuten later kopte Samuel Armenteros fraai raak uit een voorzet van Brandley Kuwas. Beide ploegen probeerden in een, bij vlagen harde derby, de winst te pakken maar faalden in de afwerking.

AZ weet weer niet te winnen

Na het late gelijkspel tegen Go Ahead Eagles heeft AZ weer averij opgelopen. Het speelde gelijk tegen Sparta: 1-1. De ploeg uit Alkmaar werd afgelopen donderdag in de Europa Leage flink afgestraft door de Russische topclub Zenit Sint-Petersburg (5-0) en wilde deze kater in Rotterdam-West wegspoelen.

De Alkmaarders begonnen goed. Al in de zesde minuut scoorde het 18-jarige talent Guus Til met een kopbal na een voorzet van Illias Bel Hassani, die zijn honderdste eredivisiewedstrijd speelde. Na de vroege goal had AZ meerdere kansen op de voorsprong uit te bouwen, deze waren alleen niet besteed aan Fred Friday en Dabney Dos Santos. Sparta bleef overeind en kwam zes minuten voor rust wat gelukkig op gelijke hoogte. Een vrije trap kwam via Loris Brogno voor de voeten van Michel Breuer. De verdediger schoot van dichtbij raak: 1-1. In de slotfase kreeg Spartaan Denzel Dumfries nog een rode kaart (twee keer geel)

PSV zeven punten achterstand op Feyenoord

Zaterdagavond speelde PSV met 1-1 gelijk tegen SC Heerenveen. Door het puntenverlies staat de club uit Eindhoven nu op de derde plaats met twee punten achterstand op Ajax en maar liefst zeven op Feyenoord.

Verslag op basis van ANP-berichtgeving.