Volkswagen schikt nu ook met autodealers in de VS

De verkopers krijgen in totaal 1,2 miljard dollar. Eerder schikte Volkswagen al met autokopers, voor 10 miljard dollar.

Foto Michael Sohn / AP

Amerikaanse autobezitters werden al schadeloos gesteld, maar nu krijgen ook autodealers in de Verenigde Staten een vergoeding van Volkswagen vanwege het emissieschandaal bij het autoconcern. Het Duitse bedrijf keert in totaal meer dan 1,2 miljard dollar (bijna 1,1 miljard euro) uit, zo meldde Volkswagen vrijdagnacht in een verklaring.

Autoverkopers mogen echter zelf kiezen of ze instemmen met het aanbod van Volkswagen, of dat ze op eigen houtje een zaak tegen het bedrijf willen beginnen. Volgens persbureau Reuters komen er 652 handelaren in aanmerking voor de schikking, wat betekent dat ze gemiddeld een vergoeding van bijna 1,9 miljoen euro krijgen.

Lees ook: Nog steeds maakt iedereen vieze diesels.

Begin deze zomer maakte Volkswagen al een deal met Amerikaanse toezichthouders over de compensatie van autobezitters. Het bedrijf stelde tien miljard dollar beschikbaar voor de reparatie of het terugkopen van de dieselauto’s. Ook sprak het concern af een kleine vijf miljard dollar vrij te maken voor het compenseren van de extra uitstoot en om te investeren in schonere motoren.

De schade is nog niet geleden

Na drie maanden heeft bijna tweederde van de Amerikanen die in aanmerking kwamen voor de deal zich ingetekend, zo stond volgens persbureau AP in de rechtbankpapieren van de nieuwe schikking. Daarmee is lang niet alle schade overigens geleden: in andere landen onderzoeken toezichthouders de zaak nog en investeerders claimden twee weken geleden 8,2 miljard dollar aan compensatie.

Het schandaal bij Volkswagen kwam een jaar geleden aan het licht, toen de Amerikaanse milieudienst EPA ontdekte dat het bedrijf sjoemelsoftware had geïnstalleerd in dieselauto’s. Daardoor viel de uitstoot van miljoenen auto’s bij het testen op de rollenbank fors lager uit dan in werkelijkheid op de weg.