PSV laat punten liggen op bezoek bij Heerenveen

Lange tijd domineerde PSV tegen de nummer vier van de ranglijst, maar tot scoren kwam de regerend landskampioen niet.

Het duel ligt stil vanwege regen en onweer.
Het duel ligt stil vanwege regen en onweer. Foto ANP

Regerend landskampioen PSV heeft zaterdag averij opgelopen in de strijd om het kampioenschap. De Eindhovenaren kwamen op bezoek bij SC Heerenveen niet verder dan een gelijkspel: 1-1. Koploper Feyenoord krijgt zondag daardoor de kans om de voorsprong uit te breiden tot zeven punten, als het wint bij Willem II.

De remise zal voor de ploeg van trainer Phillip Cocu voelen als een nederlaag, aangezien PSV lange tijd veel beter was. Het had meer balbezit en meer kansen, maar tot doelpunten leidde dat overwicht niet. Even leken Brabanders zelfs zonder punten naar huis te gaan, toen Arber Zeneli doel trof na zeventig minuten een plotse uitbraak van Heerenveen.

Na de openingsgoal kwam echter al snel een gelijkmaker: een klutsbal van Gastón Pereiro stuiterde via Heerenveen-verdediger Jeremiah St. Juste langs doelman Erwin Mulder. Kort daarop kreeg PSV nog een dubieuze indirecte vrije bal in het strafschopgebied, nadat Mulder een terugspeelbal in handen nam. Maar het schot dat volgde ging over.

Door het gelijkspel houdt Heerenveen aansluiting met de top van de ranglijst. De Friezen zijn – afgezien van de 5-0 nederlaag tegen Ajax vorig weekeinde – bezig aan een goede reeks en staan nu vierde. Overigens is het nog mogelijk dat het elftal van Jurgen Streppel nog een plekje zakt, als AZ morgen wint op bezoek bij Sparta.

Vitesse wint na onderbreking voor regen

Na de nederlaag van vorige week tegen concurrent FC Twente heeft Vitesse zich zaterdag kunnen herpakken tegen FC Groningen. In het eigen Gelredome waren de Arnhemmers uiteindelijk met 2-1 te sterk voor de noorderlingen, die tot dusver een teleurstellend seizoen kennen. Vitesse is daardoor nu voor even zesde in de stand.

Aanvankelijk had de ploeg van trainer Henk Fräser overigens veel moeite met Groningen. Dat mondde uiteindelijk zelfs uit in een achterstand, toen Milot Rashica al na drie minuten Jason Davidson neerhaalde in het strafschopgebied. De penalty die Groningen daarop kreeg, werd binnengeschoten door Danny Hoesen.

Na die openingstreffer kreeg Vitesse echter steeds meer het overwicht, wat vlak voor rust leidde tot de gelijkmaker van Lewis Baker. Kort daarna schoot ook Ricky van Wolfswinkel de bal binnen, maar zijn treffer werd afgekeurd. Op voorsprong kwam Vitesse uiteindelijk pas nadat de wedstrijd diep in de tweede helft een kwartier was stilgelegd vanwege noodweer: Kelvin Leerdam scoorde.

Roda kan opnieuw geen punten pakken

Hekkensluiter Roda JC leek zaterdag even broodnodige punten te gaan sprokkelen tegen NEC. De ploeg uit Kerkrade kreeg zelfs legio kansen tegen de Nijmegenaren, maar uiteindelijk waren het de bezoekers die tien minuten voor tijd het enige doelpunt maakten: Kévin Mayi maakte 0-1. Roda blijft daardoor laatste met drie punten.

Een andere ploeg in de achterhoede, Go Ahead Eagles, boekte juist een belangrijke zege. De Deventenaren wonnen met 3-0 van Excelsior door doelpunten van Sander Duits en Sam Hendriks (twee maal). Door de overwinning klimt Go Ahead naar de twaalfde plaats. Excelsior houdt de tiende plaats.

    • Joost Pijpker