Video’s gepubliceerd van fatale schietpartij El Cajon

Een ongewapende zwarte man kwam woensdag in Californië door politiekogels om het leven.

Het is de afgelopen dagen onrustig in El Cajon.
Het is de afgelopen dagen onrustig in El Cajon. Foto Patrick T. Fallon / Reuters

De politie van de Amerikaanse plaats El Cajon, Californië heeft beelden vrijgegeven waarop te zien is dat een agent een ongewapende zwarte man doodschiet. Het incident vond woensdag plaats. Met het vrijgeven van de beelden hoopt de politie de spanningen die na de schietpartij ontstonden, te verminderen, zo bericht persbureau AP.

Op de twee video’s, die slecht van kwaliteit zijn, is te zien dat de 38-jarige Alfred Olango doodgeschoten wordt op de parkeerplaats van een restaurant. Politieagenten waren op hem afgekomen nadat ze een melding hadden gehad van een verwarde man op de parkeerplaats bij de eetgelegenheid. Eenmaal te plaatse werd de man gesommeerd zijn handen uit zijn zakken te halen, maar deed dit niet.

Op beelden, die gemaakt zijn door een omstander, is te horen dat iemand roept “politie, niet schieten”, alvorens de man wordt getaserd en met vier kogels wordt neergeschoten. Op de beelden is slecht te zien wat Olango deed voordat hij werd geraakt, maar volgens de officieren zou hij een schiethouding aangenomen hebben. Naderhand bleek dat hij ongewapend was, en een e-sigaret vast had. Het politieonderzoek loopt nog.

Lees ook: Politiegeweld in de VS: dit zijn de cijfers

Charlotte

De politie van de Amerikaanse plaats Charlotte gaf vorige week ook beelden vrij van de schietpartij die de 43-jarige zwarte Keith Lamont Scott fataal werd. Daarop is te zien dat Scott uit een auto stapt en met zijn armen langs zijn lichaam achterwaarts bij de auto vandaan loopt. Vervolgens schieten de agenten hem neer.

Lees ook: Een nacht zonder rellen in Charlotte, met dank aan kerkleiders

Ook op die beelden is te horen dat iemand roept: “Schiet niet op hem! Hij heeft geen wapen.” Na het incident gaf de politie foto’s vrij van een geladen pistool dat gevonden zou zijn op de plaats delict. Op het pistool heeft de politie Scotts vingerafdrukken gevonden. De familie van Scott beweert dat de man geen wapen droeg, maar een boek. Dat wordt ontkend door de autoriteiten.