Verstappen start op Maleisië van plaats drie

Pole position is voor Lewis Hamilton. Hij was vier honderdsten sneller dan zijn teamgenoot Rosberg op plaats twee.

Max Verstappen op het circuit van Sepang.
Max Verstappen op het circuit van Sepang. Foto Pedro Ugarte / AFP

Max Verstappen start zondag bij de grand prix van Maleisië vanaf de derde plek. Alleen de Mercedessen van Hamilton en Rosberg waren sneller dan de vrijdag 19 geworden Belgisch-Nederlandse coureur. Hamilton start dankzij een tijd van 1.32,850 van pole position.

Op plek vier, achter Verstappen, staat zijn teamgenoot bij Red Bull Racing, Daniel Ricciardo. Daarna komen respectievelijk Vettel, Räikkönen, Perez en Hulkenberg. Button, die zijn driehonderdste GP rijdt, start vanaf plaats negen.

Een stunt zoals Verstappen uithaalde in Spanje, waar hij won, is al lange tijd niet meer dichtbij geweest. In Singapore verbruide hij zijn start en was hij de hele race bezig met het terugveroveren van zijn positie. Het was de derde keer dat een slechte start hem nekte. Op Monza en Spa was hem hetzelfde overkomen.

Klappertjes en incidenten

Als het ook zondag op de start aankomt, zal hij aan het circuit van Maleisië geen eenvoudige hebben, voorspelt oud-F1-coureur Jan Lammers. Vlak na vertrek komen de auto’s namelijk vlak achter elkaar een aantal venijnige bochten tegen.

“De eerste vier bochten op Maleisië zijn echt een recept voor klappertjes en incidenten. Iedereen zal heel blij zijn als ze die eerste ronde schadevrij hebben afgelegd. We zijn nog niet van die startdruk af. Maar dat geldt dus niet alleen voor Max.”

Verstappen moet zich dan ook vooral niet teveel aantrekken van de zorgen die leven over zijn startcapacititeiten:

“Het grootste probleem voor Max zou twijfel kunnen zijn. Als hij zou beginnen te twijfelen: heb ik er iets mee te maken… Als ik een ding heb geleerd in mijn carrière is het wel: nooit twijfelen.”