Rutte: Rusland moet stoppen met onzin verspreiden

Het in diskrediet brengen van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 moet stoppen, zo zei premier Rutte zaterdag.

Foto Remko de Waal / ANP

Wanneer de Nederlandse ambassadeur in Rusland maandag op bezoek moet in het Kremlin dan zal zij de boodschap overbrengen dat het in diskrediet brengen van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 niet kan. Dat liet premier Rutte zaterdag aan de NOS weten. Rusland moet de onafhankelijkheid van het onderzoek respecteren, aldus de premier.

Rutte reageerde daarmee op het bericht van vrijdag dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ambassadeur Renée Jones-Bos heeft ontboden in verband met het onderzoek, waarvan de eerste resultaten vorige week werden gepresenteerd. Rutte tegenover de omroep:

“Het verspreiden van onzin over dit onderzoek moet stoppen. Het betwijfelen van de onafhankelijkheid accepteren we niet.”

Ook zal de ambassadeur maandag nogmaals duidelijk maken dat Nederland van Rusland volledige medewerking aan het onderzoek vereist. De volgende stap daarvan moet nu zijn dat wordt toegewerkt naar het in beeld krijgen van de daders. “Zodat we ze voor het gerecht kunnen brengen en we ze kunnen veroordelen”, aldus Rutte.

Lees ook: Ambassadeurs op matje, spanning met Moskou loopt op.

‘Onderzoek is vooringenomen’

Eerder deze week noemde het Russische ministerie de eerste conclusies van het MH17-onderzoek “vooringenomen en politiek gemotiveerd”. Volgens het departement hebben de onderzoekers toegewerkt naar de conclusie dat de Boek-raket die het toestel raakte is afgevuurd vanuit een gebied in Oost-Oekraïne waar op dat moment pro-Russische separatisten aan de macht waren.

Voor minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) was die “ongefundeerde kritiek” reden om vrijdagmorgen de Russische ambassadeur in Nederland te ontbieden. Ook vicepremier Asscher, die Rutte verving tijdens de wekelijkse ministerraad, noemde het Russische weerwoord “beneden alle peil”. Enkele uren later werd de Nederlandse ambassadeur in Rusland op het matje geroepen.