In beeld

Leeuwenjager in Kenia werkt nu als leeuwenbeschermer

Voorheen bewezen de jonge strijders van de Masai, de ‘Moran’, hun moed door met speren een leeuw te doden. Nu zijn ze Lion Guards, een leeuwenwacht die de met uitsterven bedreigde leeuwen beschermt.
Een Keniase Masai-krijger scant met een radio-antenne de omgeving in het reservaat Selenkay Conservancy.
AFP / TONY KARUMBA
Omdat in dit deel van Kenia de leeuwen dreigden uit te sterven, zetten drie Amerikaanse wetenschappers in 2007 het Lion Guard-programma op.
AFP / TONY KARUMBA
Inmiddels zijn er zo’n 70 leeuwenwachters.
AFP / TONY KARUMBA
Behalve dat de leeuwenwachters werken met moderne techniek wordt er ook nog wel traditioneel speurwerk verricht.
AFP / TONY KARUMBA
Twee leeuwenwachters checken de GPS-coördinaten via hun smartphone, op zoek naar twee leeuwinnen.
AFP / TONY KARUMBA
Een leeuw met een radiozender om de nek ligt bij te komen in de schaduw.
AFP / TONY KARUMBA
„Lion Guards is beslist heel succesvol”, zegt leeuwenexpert Hans de Iongh, universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden.
AFP / TONY KARUMBA
„Werden hier voorheen zes tot twaalf leeuwen per jaar gedood, nu is dat er één of soms geen.” Dat is volgens hem niet alleen te danken aan Lion Guards, maar ook aan andere beschermingsprogramma’s.
AFP / TONY KARUMBA
„De cultuur van de ‘olamayio’ zit er nog diep in bij de Masai, die boven als veehouders niet dol zijn op leeuwen. Zodra een leeuw een koe pakt, komt de oude cultuur soms weer boven en gaat een groep Moran weer met speren een leeuw te lijf.”
AFP / TONY KARUMBA
Bovendien worden de Lion Guards nu betaald, veelal uit buitenlandse bronnen. De Iongh: „Het is de vraag wat er gebeurt als de geldstroom zou opdrogen.”
AFP / TONY KARUMBA