Opinie

Gespreksstof: Debat over ontgroening en ‘bangalijst’

Leden en reünisten kijken naar de Maskerade-optocht door het centrum van Leiden ter ere van het 200-jarig bestaan van studentenvereniging Minerva.
Leden en reünisten kijken naar de Maskerade-optocht door het centrum van Leiden ter ere van het 200-jarig bestaan van studentenvereniging Minerva. Foto Remko de Waal / ANP

Er zijn collega’s op de redactie van de NRC die lid zijn geweest van het corps en er zijn er vele anderen die dat vooral niet zijn geweest. Het debat over de ‘bangalijst’ en over de ontgroening van studenten hield de voorbije week Nederland in de ban.

Je schrikt toch wel als je leest dat een Groningse student in het ziekenhuis belandde na een ontgroening. Er zijn de voorbije jaren weliswaar wat regels opgesteld. Maar wie controleert eigenlijk of die worden nageleefd?

Helemaal andere geluiden dus dan eind augustus, toen lullo en feuten nog cultureel erfgoed werden.

De incidenten van de voorbije week zorgden voor boze reacties op onze opiniepagina’s. De corpsbal die op ‘hete hertjes’ jaagt is straks je baas, schreven twee jonge vrouwen.

Gespreksstof iedere zondag per mail ontvangen? Meld je dan aan voor onze dagelijkse nieuwsbrieven NRC Vandaag en NRC 5 om 5

Ik word nog liever door een Zaanse vlogger geïntimideerd, dan dat ik te maken krijg met denigrerend gedrag van jasje-dasje-gajes, voegde Rutger Lemm daaraan toe.

De RUG en de gemeente Groningen, duidelijk geschrokken, maakten woensdag bekend dat ze van de ontgroening af willen.

Niks te vroeg, schrijft NRC in een commentaar. Nergens anders in onze samenleving worden dergelijke praktijken getolereerd.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.