Deze man vouwde een vliegtuigje dat 68 meter vloog

Het basisschoolmodel papierenvliegtuigje is volgens de recordhouder een verschrikkelijk design.

Collins vouwt al van jongs af aan vliegtuigjes.
Collins vouwt al van jongs af aan vliegtuigjes. Screenshot YouTube / Great Big Story

Het papieren vliegtuigje dat je vouwde op de basisschool? Verschrikkelijk design dat geen lang leven in de lucht beschoren is. Althans volgens John Collins, de man die in 2012 het vliegtuigje vouwde waarmee het wereldrecord werd gezet.

Het kanaal Great Big Story zocht de handen op die in 2012 een A4’tje zo strak vouwden dat ze geschiedenis schreven. Een klein aanloopje, een strakke gooi de lucht in en een sierlijke daling. En dat alles in 68 meter en een beetje, genoeg voor een wereldrecord. Voor Collins was het één van de beste dagen van zijn leven.

Bekijk het wereldrecord hier terug. De tekst gaat verder onder het fragment.

Collins gooide niet zelf, want het vouwen dat is waar zijn kwaliteiten liggen. Het vliegtuigje dat het wereldrecord neerzette, is vernoemd naar zijn vrouw Susanne. Maar er zijn een tal van modellen met verschillende doeleinden volgens de zogenoemde paper airplane guy. Zo vouwt Collins ook vliegtuigjes met een boemerangeffect of juist modellen die ervoor gemaakt zijn lang in de lucht te blijven hangen.

Maar waarom zou een volwassen man er zijn roeping van maken om dag in dag uit papiertjes te transformeren tot vliegtuigjes? Volgens Collins is het niet zo vreemd. Op het punt dat andere mensen stopten met vouwen, is hij juist doorgegaan. “Ik ben nooit uit het wereldje van vliegtuigjes vouwen gegaan.” Maar er is nog een reden volgens Collins, waarin hij meer over vertelt in de korte documentaire van Great Big Story:

Zelf vouwen

Collins deelt ook veel van zijn vouwtechnieken met het publiek. Zo heeft hij op YouTube verschillende video’s geplaatst waarin hij laat zien hoe iedereen een perfect vliegtuigje kan vouwen.