Bokser Mike Towell bezwijkt aan verwondingen na gevecht

De 25-jarige Towell had bloedingen en een zwelling in zijn brein en kon in het ziekenhuis niet meer gered worden.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Koen Suyk / ANP

De Schotse bokser Mike Towell (25) is vrijdagavond laat overleden aan de verwondingen die hij had opgelopen in een wedstrijd. Dat heeft de organisatie van de wedstrijd bekendgemaakt. Towell werd na de vijfde ronde per brancard afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij aan hersenletsel is bezweken. De wedstrijd tegen de Welshman Dale Evans was live te volgen op televisie en op internet.

Towell had een ernstige bloeding en zwelling in zijn hersenen, schreef zijn vriendin Chloe Ross kort na zijn overlijden op Facebook:

“Het doet enorm veel pijn om te moeten vertellen dat mijn irritante beste vriend vanavond om 23.02 uur zeer vreedzaam is heengegaan.”

Volgens Ross, die een zoon heeft met de bokser, had Towell de laatste weken vaak hoofdpijn, maar hebben ze dat aangezien voor migraine door wedstrijdstress. De bokswedstrijd bleek echter zoveel schade aangericht te hebben, dat besloten is om hem van de beademing te halen, schrijft ze:

“Ik ben zo blij dat ik 8,5 jaar met die ontzettende pannekoek heb mogen doorbrengen en dat ik nog altijd het mooiste heb dat ons ooit is overkomen: Rocco, een deel van hem dat voor altijd bij mij blijft. Hij mag zeker nooit op boksen!”

Enkele uren voor de dood van Towell liet Evans nog in een verklaring weten mee te leven met zijn nabestaanden:

“De ingrediënten waren er voor een vermakelijk gevecht, en dat was het ook. Wij zijn beiden punchers en verdrietig genoeg voor Mike pakte het voor hem verkeerd uit. Hij is zo’n fantastische vechter. Je bent blij om te winnen, maar de overwinning was alles wat ik wilde. Niet dit. Ik heb nooit gewild dat mijn tegenstander met een brancard de ring uit gedragen werd.”