Wet

Asscher intervenieerde in PvdA bij ‘hoerenloperswet’ van Segers

Hoe overtuig je een andere partij van je gelijk? Soms doet de interventie van een grote politieke jongen wonderen. In zijn vrijdag verschenen boek Hoop voor een verdeeld land beschrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zo’n geval: vicepremier Lodewijk Asscher die de PvdA-fractie overtuigde van het nut van zijn ‘hoerenloperswet’.

Segers strijdt er al jaren voor: de strafbaarstelling van hoerenlopers die hadden kunnen weten dat ze seks hebben gehad met een slachtoffer van mensenhandel. Hij heeft daartoe inmiddels een initiatiefwet ingediend, samen met de PvdA’er Marith Volp en SP’er Nine Kooiman. Maar in het voorjaar van 2014 leek de PvdA af te haken: een aantal Kamerleden vond samenwerking op dit onderwerp met de conservatieve ChristenUnie ‘te risicovol’.

En toen was daar Asscher, die in zijn tijd als wethouder in Amsterdam (2006-2012) een grote schoonmaakoperatie begon op de Wallen. Tijdens een afspraak vertelt Segers de vicepremier dat diens fractie dreigt af te haken. Als hij dat hoort, is Asscher „ronduit woedend”. „Hij vroeg me of hij nog een poging mocht wagen zijn eigen PvdA op andere gedachten te brengen.”

Een paar dagen later blijkt Asschers interventie te hebben gewerkt. Hij heeft partijleider Diederik Samsom gebeld en die wil het standpunt nu „heroverwegen.” Kort daarna is de PvdA-fractie om. Inmiddels is de ‘hoerenloperswet’ succesvol door de Tweede Kamer geloodst.

Asscher bevestigt desgevraagd Segers’ relaas.

    • Thijs Niemantsverdriet