Waarom staat zwart bij veel mensen niet?

Talloze mensen reageerden verontwaardigd toen een ontwerper beweerde dat zwart bijna niemand staat. Moderedacteur Milou van Rossum duikt in het zwart.

Vrouwen denken dat ze er goed uitzien in zwart, maar dat is bijna nooit zo, zei modeontwerper Sander Lak vorige maand. Honderden lezers reageerden.

Het antwoord

De 471 reacties die het interview met Sander Lak in Het Blad van september tot nu toe kreeg op de Facebookpagina van NRC gingen vooral daarover: zwart, ja of nee. Het dragen van zwart is duidelijk een kwestie die lezers raakt. Zo schreef Marjan Straver: „Wat een teleurstelling… Ik dacht te lezen WAAROM zwart over het algemeen niet mooi staat.” U heeft gelijk, Marjan Straver, dat had best even uitgelegd mogen worden.

We halen er een deskundige bij: Inga van Zalm, al 25 jaar kleur- en imagoconsultant. Om maar met de deur in huis te vallen: ze geeft Lak grotendeels gelijk. Alleen vrouwen (en ook mannen) met een donkere huid en/of heel donker haar staat zwart goed, aldus Zalm. „Dan is het in harmonie met je eigen kleuren.” Maar hoe lichter van huid en haar, hoe groter het contrast en hoe harder en afstandelijker het je maakt. Daar komt bij dat zwart zeer onbarmhartig is. „Elk vlekje en elke rimpel worden benadrukt. Zwart maakt je zo vijf jaar ouder.”

De vorige modekwestie: Hoe zorg ik dat mijn vrouw mijn broeken niet slordig vindt?

Beter is daarom voor bijvoorbeeld donkerblauw, donkerbruin of antraciet te kiezen. Wie toch persé zwart wil dragen, doet er volgens Zalm goed aan te letten op de stof. Fluweel is intens zwart, maar katoen en glanzende stoffen zijn „nooit echt zwart”.
En hoe zit het dan met het beroemde slankmakende effect van zwart? Van Zalm: „Alle donkere kleuren hebben dat, mits de vorm van het kledingstuk ook afkleedt.”

Zit u ook met een modekwestie? Stuur uw vraag naar hetblad@nrc.nl.

    • Milou van Rossum