‘Vrede moet wel eerlijk en rechtvaardig zijn’

De 61-jarige Alfredo Rangel werd het slachtoffer van de Farc. Hij is tégen het vredesakkoord.

Diomedes, lid van de Farc, houdt de baby vast van een kampgenoot in Yari Plains Foto Ricardo Mazalan/AP

Schrijver en politicus Alfredo Rangel (61) stond jarenlang op dodenlijsten van de FARC. Hij publiceerde boeken over het gewapende conflict en was betrokken bij eerdere, mislukte vredesonderhandelingen. Zijn goede vriend en collega Jesus Antonio Bejarano, wiens naam ook op de dodenlijsten voorkwam, werd vermoord door de FARC. Rangel, een partijgenoot van oud-president Alvaro Uribe die de nee-campagne aanvoert, gelooft niet in de vrede tussen de Colombiaanse regering en de FARC. Hij stemt zondag tegen het akkoord.

Dit akkoord is het begin van het einde voor ons land. Alternatieve straffen voor de FARC vind ik een lachertje. Ook het inleveren van wapens, het opgeven van drugshandel zoals de FARC belooft en het bekendmaken van de drugsroutes – ik ben er zeer cynisch over.”

„Jesus en ik waren heel goede vrienden. We waren samen politiek actief en gaven les op de universiteit. In 1999 waren we als experts betrokken bij pogingen van de toenmalige regering-Pastrana om tot vrede met de FARC te komen. Dat mislukte en de FARC nam wraak.

„Op een dag kwamen ze de universiteit binnen. Jesus gaf college aan een groep studenten. Ze stormden de collegezaal binnen en schoten hem van achteren in zijn rug, hij was op slag dood.

Geloof me, ik wil niets liever dan vrede in Colombia. Maar niet tot elke prijs. Dit akkoord is een trap in het gezicht van de slachtoffers, van nabestaanden, van mensen zoals Jesus Antonio die hun leven hebben gegeven. Het akkoord werkt te veel in het voordeel van de FARC.

„Stel je voor: je hebt een terroristische organisatie die vijf decennia lang mensen heeft ontvoerd, vermoord, kindsoldaten heeft geronseld, betrokken is bij grootschalige drugshandel, en niemand hoeft voor een gerecht te verschijnen of krijgt gevangenisstraf? Dat is pure straffeloosheid. En je vernietigt de toekomst van Colombia, want de jonge generatie denkt nu: moorden, ontvoeringen en drugshandel, het kan allemaal maar.

Het is voor hem een ondraaglijke gedachte dat de FARC volgens het akkoord recht heeft op tien zetels in het congres.

„Ze worden dus ook nog eens beloond voor hun daden. Dat ze een politieke partij willen worden, prima, maar laat ze de zetels echt verdienen, door te werken voor het volk!

„In 2018 zijn er verkiezingen. Als onze partij aan de macht komt, gaan we er alles aan doen om dit akkoord open te breken en zodanig bij te schaven dat het wel rechtvaardig wordt. Natuurlijk wil iedereen vrede. Maar het moet wel eerlijke en rechtvaardige vrede zijn.”

    • Nina Jurna