Celstraffen geëist voor gooien brandbom naar moskee

Volgens de officier van justitie is de brandbom op de moskee in Enschede geen vandalisme. “Dit is geen bushokje.”

De moskee in Enschede. Screenshot Google Streetview

Tegen vijf terreurverdachten die begin dit jaar brandbommen naar een moskee in Enschede zouden hebben gegooid, zijn celstraffen van vier jaar geëist.

Verslaggever Thomas Rueb meldt vanuit de rechtszaal in Almelo:

Twitter avatar ThomasRueb Thomas Rueb BREKEND Eis tegen 4 van de 5 terreurverdachten Enschede: 4 jaar cel, waarvan 1 voorwaardelijk en 3 jaar proeftijd. https://t.co/cHmVrJk3Wo
Twitter avatar ThomasRueb Thomas Rueb Eis tegen terreurverdachte Raymond S., die als enige van de vijf wél meewerkte: 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 2 jaar voorwaardelijk.

Op 27 februari werden in de avond zelfgemaakte brandbommen naar de moskee in Enschede gegooid. De schade aan het gebouw bleef beperkt. Volgens de officier van justitie is een brandbom op een moskee geen vandalisme. “Dit is geen bushokje. Dit is het hart van een gemeenschap.” Terrorisme dus, zei hij.

De vijf - Danny H. (24), Jeroen B. (35), Ronald M. (35), Marco H. (36) en Raymond S. (34) - zouden hebben gehandeld met anti-islamitische motieven en angst willen zaaien. Op deze manier zouden ze de komst van een asielzoekerscentrum naar hun stad hebben willen verhinderen.

Lees ook: Bier en een brandbom

Afbeeldingen Hitler

Het Openbaar Ministerie bepleitte gisteren, op de eerste dag van de rechtszaak, dat de verdachten er een rechts-radicaal gedachtegoed op nahielden. Op hun telefoon zijn afbeeldingen van Hitler gevonden. De terreurverdachten maakten gebruik van versleuteld appsysteem ‘Confide’. Bij de zitting van vrijdag werden enkele berichten uit de appgroep van de verdachten gedeeld.

Twitter avatar ThomasRueb Thomas Rueb Verdachte molotovcocktails over de app: “Eerst kratje leegdrinken, 24 flesjes vullen met benzine en gooien die handel.” #terreurzaak
Twitter avatar ThomasRueb Thomas Rueb Greep uit appgroep terreurverdachten Enschede:
“Marco, je bent dezelfde dag als Hitler jarig.”
“Klopt.”
“Nice.”
https://t.co/cHmVrJk3Wo

Volgens de verdediging waren de verdachten “dronken sukkels”:

Twitter avatar ThomasRueb Thomas Rueb Verdediging: aanslag heeft een “bedroevend laag kwaliteitsniveau” met “stupide” verdachten. “Niet serieus te nemen.” Ergo: geen terrorisme.
    • een onzer redacteuren