Vindicat

Studentenleven komt voorlopig niet op erfgoedlijst

Introductie
Introductie Foto David van Dam

Studentenverenigingen worden voorlopig niet aan de lijst Nationale inventaris immaterieel cultureel erfgoed toegevoegd. Dat zegt Ineke Strouken, directeur van kenniscentrum dat de lijst beheert. De plaatsing is opgeschort na de commotie over het Groningse corps Vindicat. „De hele procedure is afgerond. We zouden dit weekend het certificaat tekenen, maar in overleg hebben wij dit uitgesteld.”

Een maand geleden maakte het kenniscentrum bekend het studentenleven op de lijst te plaatsen. Op die lijst staan gebruiken, feesten, gebeurtenissen en culturen die als traditie behouden verdienen te worden, aldus het Kenniscentrum immaterieel cultureel erfgoed. Op de lijst staan bijvoorbeeld ook het Sinterklaasfeest, Koningsdag en vuurwerk tijdens Oudejaarsavond. Plan was dus dat de taal en de mores van 40.000 studenten in 48 gezelligheidsverenigingen in de 12 universiteitssteden in Nederland een officiële status als nationaal erfgoed kregen.

Vindicat kwam in het nieuws nadat enkele leden een zogeheten bangalijst hadden gemaakt en deze uitlekte. Later belandde een aspirant-lid in het ziekenhuis, nadat hij hardhandig was aangepakt.

Volgens Strouken werden dit soort incidenten al beschreven in het erfgoedzorgplan dat de studentenverenigingen opgesteld hadden. „Daar breng je de problemen in kaart en hoe je die op kunt lossen. Ze hebben in het plan opgenomen hoe ze dit soort incidenten willen voorkomen. Wij willen echter nog een keer kijken naar het ontgroeningsklimaat en het erfgoedzorgplan.” Het kenniscentrum en de verenigingen gaan de komende weken in gesprek. (NRC)

Jasje-dasje-gajes pagina 18