Verdachten van mensenhandel vaak jonge mannen

De meest voorkomende variant van mensenhandel is prostitutie.

Een peeskamer van een prostituee op de Wallen in Amsterdam. Foto Remko de Waal/ANP

Ruim een op de vijf verdachten van mensenhandel was in 2015 tussen de achttien en 22 jaar of zelfs nog minderjarig. Dat blijkt uit de Monitor mensenhandel van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. “Het is opmerkelijk dat jonge daders zich inlaten met een ernstig delict als mensenhandel”, zegt Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer.

In de meest voorkomende gevallen van mensenhandel gaat het om gedwongen prostitutie. In het geval van de jongere verdachten gaat het vaak om mannen die als loverboy te werk gaan.

We spraken met een slachtoffer: Maria moest het met vreemde mannen doen

Bijna de helft van de voornamelijk mannelijke verdachten is geboren in Nederland (45 procent). Daarna zijn de meest voorkomende geboortelanden Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Suriname, Marokko, de voormalige Nederlandse Antillen en Turkije. Volgens Dettmeijer komen daders en slachtoffers geregeld uit hetzelfde land.

Gevangenisstraffen

De duur van gevangenisstraffen die rechters voor mensenhandel opleggen is ook afgenomen. Onvoorwaardelijke straffen daalden van gemiddeld ruim twee jaar in de jaren 2011-2013 naar net anderhalf jaar in 2015. Die daling werd in 2014 al ingezet. Dat is opvallend, want de wetgever heeft de wettelijke strafbedreiging sinds 2009 twee keer fors verhoogd om de ernst van het delict mensenhandel te benadrukken.

Lees ook: ‘Minder aandacht voor mensenhandel, te weinig expertise bij politie’

Uit het rapport blijkt dat er minder zaken zaken bij het Openbaar Ministerie zijn binnengekomen. In de periode van 2011 tot en met 2015 zijn er 1332 zaken aangemeld. Vorig jaar werden 23 procent minder zaken ingeschreven dan het jaar ervoor. Dat komt waarschijnlijk door de verminderde capaciteit bij de politie.

“Dat er bij de politie problemen zijn die resulteren in minder aandacht voor mensenhandel bleek ook uit de cijfers over slachtoffers. Het is dan ook goed dat de minister van Veiligheid en Justitie op Prinsjesdag bekendmaakte dat de aanpak van mensenhandel wordt geïntensiveerd.”

De uitkomsten van het rapport zijn voor Dettmeijer reden om extra onderzoek te doen.

    • Bas Tooms