VAn Gogh Museum

Gestolen Van Goghs in Italië gevonden

Bij maffiosi in Napels zijn twee schilderijen van Vincent van Gogh teruggevonden, die in 2002 werden gestolen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het gaat om twee vroege werken van de schilder: het enige werk uit de Haagse periode van Van Gogh in de collectie van het museum, Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/1885) en Zeegezicht bij Scheveningen (1882).

De twee schilderijen zijn uit hun lijsten gehaald, maar zijn slechts licht beschadigd, zo liet het museum vrijdagochtend weten in een verklaring. De waarde werd eerder geschat op circa 4 miljoen euro.

De schilderijen zijn teruggevonden bij een grootschalig onderzoek naar de georganiseerde misdaad in Napels. Al in 2010 berichtte Het Parool dat de schilderijen in handen waren van de camorra, de Napolitaanse versie van de maffia. Minister van Cultuur en Toerisme Dario Franceschin zei vanmorgen: „Het succes van dit onderzoek laat zien hoezeer criminele organisaties geïnteresseerd zijn in kunstwerken, die zowel als investering worden gebruikt als bron voor financiering. Dit is een erg belangrijke dag, de vrucht van positief teamwerk van het openbaar ministerie van Napels en de fiscale opsporingsdienst.”

De dieven sloegen destijds met een moker een gat in een ruit om zo het museum te betreden. Op achtergelaten mutsen vond de politie DNA-sporen, waardoor twee dieven achterhaald konden worden. Zij kregen 4 en 4,5 jaar cel. (NRC)