Top verdient nu nóg meer dan gemiddelde werknemers

Loonkloof Het verschil tussen het loon van de baas en dat van de werknemers is afgelopen jaar flink gestegen, vooral in de financiële sector.

Foto ANP

Het gat tussen het loon van de baas en de werknemers is afgelopen jaar flink gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder de duizend grootste bedrijven van Nederland.

In 2015 was het bruto jaarsalaris van de vijf topverdieners per bedrijf 6,1 keer zo hoog als het salaris van de gemiddelde werknemers bij deze bedrijven. In 2010 bedroeg deze ‘loonkloof’ nog 5,5. Dat betekent een groei van 11 procent.

Het gemiddeld bruto jaarloon -inclusief bonussen- van de topverdieners bij de duizend grootste bedrijven steeg de afgelopen vijf jaar met 22 procent tot gemiddeld 252 duizend euro. Ter vergelijking, het gemiddelde cao-loon steeg in dezelfde periode in totaal 6 procent.

De loonkloof is en was het grootst in de bedrijfstak financiële dienstverlening waar onder andere banken en verzekeraars toe worden gerekend. De top verdient hier aan bruto jaarloon gemiddeld 13,4 keer zoveel als de gemiddelde werknemers bij hetzelfde bedrijf. Dat is meer dan in 2014 (11,7) maar lager dan in 2010 (15,7). Volgens het CBS is het verschil ook relatief groot in de sectoren handel en informatie en communicatie.

De loonkloof wordt per bedrijf berekend als het gemiddeld jaarloon van de vijf topverdieners ten opzichte van het jaarloon op voltijdbasis van middelste werknemer: de mediaan. De werknemer die qua beloning op voltijdbasis precies in het midden zit en waarbij de helft van de werknemers bij het bedrijf meer verdient en de andere helft minder verdient

De vandaag gepresenteerde cijfers zijn koren op de molen van PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Die liet zich deze maand kritisch uit over de groeiende loonkloof in Nederland. Via een opiniestuk in De Volkskrant hield hij een pleidooi voor het beperken van topsalarissen bij bedrijven.

Vorig jaar kreeg de top bij Nederlandse bedrijven er 4,25 procent bij terwijl cao-lonen gemiddeld met 1,4 procent stegen, zo schreef hij. De topsalarissen moeten gekoppeld worden aan de stijging van cao-lonen, vindt Dijsselbloem. En bonussen moeten volgens hem net zoals in de financiële sector gemaximeerd worden op 20 procent van het jaarsalaris. Regeringspartner VVD is het daar overigens niet mee eens.

    • Camil Driessen