Tientallen bedreigingen voor Kinderombudsman om Zwarte Piet

Het gaat om mails met daarin “hele nare boodschappen”.

Foto Catrinus van der Veen/ANP

Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft tientallen boze reacties en bedreigingen gekregen na haar vrijdag gepubliceerde rapport dat Zwarte Piet aangepast moet worden. Het gaat om mails met daarin “hele nare boodschappen en verwensingen”, aldus een woordvoerster. Of de Kinderombudsman aangifte gaan doen, is nog niet duidelijk.

“We focussen ons nu eerst op de boodschap van het rapport, daarna beslissen we of we stappen nemen.”

Het gaat alleen om dreigmails, dreigtelefoontjes zijn er niet binnengekomen. Wel wordt er veel gebeld door mensen die vragen of opmerkingen over het rapport hebben, maar dat gebeurt volgens de woordvoerster wel op een normale manier.

“De Kinderombudsman publiceert wel vaker rapporten waar niet iedereen het mee eens is.”

Kalverboer oordeelde dat Zwarte Piet in zijn huidige vorm in strijd is met het VN-Kinderrechtenverdrag. Dat oordeelde zij na gesprekken met kinderen. Uit die gesprekken blijkt dat de figuur Zwarte Piet kwetsend kan zijn en kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie. Kinderen moeten geen negatieve effecten meer kunnen ervaren bij het Sinterklaasfeest, daarom moet Zwarte Piet aangepast worden, zegt de Kinderombudsman.

Van der Steur veroordeelt bedreigingen

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) veroordeelde vrijdag na de ministerraad de bedreigingen aan het adres van Kalverboer:

“Tegen iedereen die overgaat tot bedreigingen of intimidatie terwijl iemand z’n werk doet wordt stevig opgetreden. Dit is in ons land onacceptabel.”

De Kinderombudsman mengde zich in het Zwarte Pieten-debat nadat er klachten bij haar waren binnengekomen. De klagers zijn ouders die vinden dat Zwarte Piet een karikatuur is en een voedingsbodem voor discriminatie en racisme. Hun kinderen zouden Zwarte Piet als kwetsend ervaren. Naar aanleiding van die klachten sprak Kalverboer in september met witte en gekleurde kinderen (leeftijd: 10-16 jaar) over de kwestie Zwarte Piet. Daaruit concludeerde ze dat Zwarte Piet moet veranderen.