Studentenleven voorlopig geen cultureel erfgoed

Dat werd besloten na de commotie over het Groningse corps Vindicat.

Leden en reünisten kijken naar de Maskerade-optocht door het centrum van Leiden ter ere van het 200-jarig bestaan van studentenvereniging Minerva.
Leden en reünisten kijken naar de Maskerade-optocht door het centrum van Leiden ter ere van het 200-jarig bestaan van studentenvereniging Minerva. Foto ANP / Remko de Waal

Studentenverenigingen worden voorlopig niet aan de lijst Nationale inventaris immaterieel cultureel erfgoed toegevoegd. Dat zegt Ineke Strouken, directeur van kenniscentrum dat de lijst beheert. De plaatsing is opgeschort na de commotie over het Groningse corps Vindicat.

“De hele procedure is afgerond. We zouden dit weekend het certificaat tekenen, maar in overleg hebben wij dit uitgesteld.”

Een maand geleden maakte het kenniscentrum bekend het studentenleven op de lijst te plaatsen. Op die lijst staan gebruiken, feesten, gebeurtenissen en culturen die als traditie behouden verdienen te worden, aldus het Kenniscentrum immaterieel cultureel erfgoed. Op de lijst staan bijvoorbeeld ook het Sinterklaasfeest, Koningsdag en vuurwerk tijdens Oudejaarsavond. Plan was dus dat de taal en de mores van 40.000 studenten in 48 gezelligheidsverenigingen in de 12 universiteitssteden in Nederland een officiële status als nationaal erfgoed kregen.

Vindicat kwam in het nieuws nadat enkele leden een bangalijst (De Oprechte Almanak) hadden gemaakt en deze uitlekte. “Een selectie van 23 mooiste mokkels”, aldus de samenstellers. Bij de foto’s van de 23 studentes staan persoonlijke gegevens als telefoonnummers en het Vindicathuis waar ze wonen. Later belandde een aspirant-lid in het ziekenhuis, nadat hij hardhandig was aangepakt.

Lees ook het opiniestuk: Zoals de banen verdeeld worden, zo worden ook de meisjes verdeeld

Volgens Strouken werden dit soort incidenten al beschreven in het erfgoedzorgplan dat de studentenverenigingen opgesteld hadden. “Daar breng je de problemen in kaart en hoe je die op kunt lossen.”

“Ze hebben in het plan opgenomen hoe ze dit soort incidenten willen voorkomen. Wij willen echter nog een keer kijken naar het ontgroeningsklimaat en het erfgoedzorgplan.”

Strouken zegt dat het plan “strakker” moet. De problemen moeten meer “prioriteit” krijgen.

“Wij gaan ze extra hulp geven om een campagne op te starten om dit soort incidenten te voorkomen. Er moet een attitudeverandering plaatsvinden. De studentenverenigingen zetten zich daar zelf ook voor in.”

De directeur gaat de komende weken met de verenigingen in gesprek. “We zullen elkaar nog vaak spreken de komende weken.” Waarschijnlijk moet het plan van de studentenverenigingen nog een keer langs de toetsingscommissie, besluit Strouken. “Iedereen wil nog steeds dat dit op de lijst komt, maar er moet wel wat veranderen.”

Dit staat momenteel wel op de inventaris:

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), gemeente Groningen en de Hanzehogeschool Groningen maakten hierna bekend dat zij willen dat de ontgroeningen bij studentenverenigingen stoppen. Voor universiteiten en hogescholen zijn ontgroeningen van studentenvereningen al langer bron van zorgen. Zij verstrekken beurzen van tienduizenden euro’s voor bestuurders van de corporale verenigingen en kunnen ook sancties opleggen.

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) heeft vrijdag alle 48 aangesloten studentenverenigingen opgeroepen bijeen te komen om extra maatregelen te nemen tegen geweld. Aanleiding is het geweldsincident bij Vindicat. LKvV-voorzitter Ruben Hoekman:

“De afspraken hebben in de afgelopen jaren al gezorgd voor het beter verlopen van de introductietijd van tienduizenden studenten. Introductietijden zijn bedoeld om elkaar en de studentenvereniging te leren kennen.”