Spin in het financiële web

De nieuwstijding rond Deutsche Bank doet beleggers beven. Terecht. Al eerder heeft het IMF gezegd dat het de belangrijkste systeembank ter wereld is. De bank kent een grote verwevenheid met sectorgenoten als BNP Paribas, Goldman Sachs en ING. De balans is tussen de 1.600 en 1.800 miljard euro groot – bijna de helft van de Duitse economie. Duizelingwekkend. Mogelijke problemen bij de bank kunnen de wereldeconomie hard raken en een sneeuwbaleffect veroorzaken binnen de sector. Hoewel de bank goed uit de stresstest is gekomen kunnen boetes daar een gat in slaan. Bij de discussies rondom de bank blijkt maar weer dat de belangrijkste asset van een bank vertrouwen is. En laat dat nou moeilijk te managen zijn. Een ding is bijna zeker: Berlijn laat de bank niet vallen. Dat wil Duitsland niet op haar cv, na de sjoemelsoftware van Volkswagen is het imago van Duitse degelijkheid al genoeg aangetast.