Shimon Peres begraven in Jeruzalem

Obama prees Peres voor zijn inzet tijdens het vredesproces

Nicolas Kamm/AFP

In Jeruzalem is vanochtend Shimon Peres begraven. Op de top van de Herzlberg werd met een staatsbegrafenis afscheid genomen van de oud-president van Israël, onder het oog van veel wereldleiders en zijn familie.

Onder andere de Amerikaanse president Obama, ex-president Bill Clinton, de Franse president Hollande en Rutte waren afgereisd voor de ceremonie. Ook de Palestijnse leider Abbas was aanwezig. Hij zat op de eerste rij en schudde de hand van de Israëlische premier Netanyahu. De twee hebben al zes jaar lang geen officieel contact, maar schudden elkaars hand ook tijdens de klimaatconferentie in Parijs. Netanyahu bedankte Abbas in een kort gesprek voor zijn komst.

Lees ook: de necrologie van Shimon Peres

Obama -met keppeltje- prees in zijn toespraak Peres voor zijn werk op het gebied van vrede tussen de Palestijnen en de Israëliërs. Hij zei dat de erfenis van Peres nu in handen ligt van de komende generaties.

In een emotionele speech roemde ex-president Clinton Peres als “voorvechter van onze gezamenlijke menselijkheid.” Hij had donderdag al afscheid genomen bij de kist van zijn oude vriend.

Lees ook: het commentaar van NRC bij de dood van Peres.

Premier Netanyahu erkende in zijn toespraak dat hij en Peres niet dezelfde politieke opvattingen hadden, maar dat ze recentelijk naar elkaar toe waren gegroeid. Hij zei dat Israël en de wereld om Peres rouwden, maar hoop kunnen putten uit zijn erfenis.

Peres overleed afgelopen woensdag aan de gevolgen van een hersenbloeding. De Nobelprijswinnaar was 93 jaar.