Saoedi-Arabië veroordeelt Amerikaanse 9/11-wet

De reactie komt vrij laat: het Amerikaanse Congres nam de wet woensdag al aan. De druk op de diplomatieke banden tussen de landen neemt toe.

De Saoedische koning Salman, een jaar geleden op bezoek in het Witte Huis bij president Obama.
De Saoedische koning Salman, een jaar geleden op bezoek in het Witte Huis bij president Obama. Foto Olivier Douiliery / Bloomberg

Saoedi-Arabië veroordeelt de Amerikaanse 11 septemberwet, die slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen de mogelijkheid geeft om de oliestaat aan te klagen. Het ministerie van buitenlandse zaken maakt zich “grote zorgen” over de wet, meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring die werd uitgezonden op de publieke zender SPA.

“De afbraak van de soevereine immuniteit heeft een negatieve invloed op alle staten, inclusief de Verenigde Staten”, aldus het Saoedische ministerie. De reactie komt vrij laat: het Amerikaanse Congres nam de wet woensdag al aan.

Amerikanen tarten Saoedi-Arabië: Durft het Amerikaanse Congres door te bijten en een diplomatieke crisis met Saoedi-Arabië te ontketenen?

Voor het eerst een veto van Obama vernietigd

Nadat de werd was aangenomen, daalde de Saoedische munt riyal ten opzichte van de dollar. President Obama probeerde de wet vorige week vrijdag nog met een veto tegen te houden. Het was de eerste keer dat een veto van Obama werd vernietigd.

NRC-correspondent Guus Valk schreef eerder dat het opmerkelijk was hoe massaal het verzet tegen Obama’s veto was, ook in zijn eigen partij. 97 van de honderd senatoren stemden tegen zijn veto, en slechts één voor, de Democratische fractievoorzitter Harry Reid. In het Huis van Afgevaardigden stemden 348 tegen en 77 voor. Obama brengt deze week Saoedi-Arabië een afscheidsbezoek aan de belangrijkste Arabische bondgenoot.

Buitenlandredacteur Toon Beemsterboer schreef eerder over een mogelijke diplomatieke crisis tussen de landen:

Het is tekenend voor de toenemende wrevel tussen de oude bondgenoten. Saoedi-Arabië voelt zich al langer in de steek gelaten door president Obama. Hij zag op het laatste moment af van een vergeldingsaanval op het Syrische regime na de gifgasaanval op buitenwijken van Damascus. De Saoediërs wilden niets liever dan dat hun vijand Assad ervan langs zou krijgen. En nog veel erger: Obama ging in op de avances van aartsrivaal Iran en sloot een akkoord over diens nucleaire programma.

De islamitische militante groepering Al-Qaeda wordt voor de aanslagen op 11 september 2001 verantwoordelijk gehouden. Vijftien van de negentien kapers waren Saoediërs, maar Saoedi-Arabië wijst die aantijgingen stellig van de hand.