Russische ambassadeur ontboden na kritiek op MH17-onderzoek

Minister Bert Koenders noemt het “onacceptabel” dat Rusland de woensdag gepresenteerde conclusies van het JIT in twijfel trekt.

Het JIT tijdens de presentatie van het onderzoek.
Het JIT tijdens de presentatie van het onderzoek. Foto Peter Dejong / AP

Nederland heeft tekst en uitleg gevraagd van Rusland over de kritiek op het onderzoek naar het neerhalen van MH17. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft Alexander Sjoelgin, de Russische ambassadeur in Nederland, vrijdag ontboden, zo maakte het ministerie in een persverklaring.

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ #Koenders ontbiedt Russische ambassadeur om kritiek op JIT-onderzoek #MH17

Volgens het JIT, waarin internationale onderzoekers strafrechtelijk onderzoek doen naar de ramp met MH17, is het vliegtuig met een Boek-raket afkomstig uit Rusland neergeschoten. Daarna is de installatie die de raket afschoot teruggekeerd naar Rusland. Die conclusie presenteerde het JIT afgelopen woensdag.

Lees ook over het JIT-onderzoek: Wat weten we nu over de crash van MH17?

Daar kwam gelijk stevige kritiek op van Rusland, dat de lezing van het JIT in twijfel trok. Bert Koenders noemt dat “onacceptabel”:

“In plaats van het onderzoek zwart te maken en twijfel te zaaien, dient Rusland - gezien het overtuigende bewijs - de gepresenteerde resultaten te respecteren.”

Nederland riep Rusland via het gesprek ook op “te blijven meewerken aan het onderzoek en daaropvolgende vervolging en berechting, conform resolutie 2166 van de VN-Veiligheidsraad.”

Woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov liet aan de Russische nieuwssite lenta.ru weten dat hij het ontbieden van de ambassadeur “heel goed nieuws” vindt. “Het hoofd van onze diplomatieke afdeling in Nederland zal al onze gedachten overbrengen.” Hij zei verder dat Rusland open staat voor een dialoog.

Roep Tweede Kamer

Koenders riep de ambassadeur op het matje na een brede roep van de politiek om hardere stappen te ondernemen tegen Rusland. “Op de escalatieladder is het ontbieden van de ambassadeur wel een van de onderste sporten,” zegt onze redacteur Mark Kranenburg. “Dat is in lijn met het kabinetsbeleid om alles stap voor stap te doen, maar ze komen hiermee ook tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om Rusland strenger toe te spreken.”

In reactie op het JIT-onderzoek liet premier Mark Rutte nog na al te ferme taal te gebruiken:

“Alle inspanningen moeten erop gericht zijn om de daders te vinden op alle niveaus. Wat je kan vaststellen is dat de raket uit Rusland kwam en naar Rusland terugging en dus roepen we opnieuw de Russen ferm op om alle medewerking te verlenen, conform de resolutie die ze twee jaar geleden zelf ondertekend hebben. Die oproep zal ook na vandaag weer internationaal klinken. [...] Het is van groot belang dat we dit stap voor stap doen. In een volgende fase als we de daders in beeld hebben, kunnen we pas conclusies trekken over betrokkenheid van landen. Als we nu conclusies trekken die verder gaan dan het feitenmateriaal toestaat dan zou dit de indruk kunnen wekken dat we politiek conclusies trekken.”