Rusland ontbiedt Nederlandse ambassadeur om MH17-rapport

Eerder op de dag riep minister Koenders de Russische ambassadeur op het matje.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Foto Mary Altaffer / AP

Het Kremlin heeft de Nederlandse ambassadeur ontboden. Dat meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. Eerder op de dag riep minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken; PvdA) de Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin op het matje, omdat Moskou het rapport van het Joint Investigation Team (JIT) over het neerhalen van vlucht MH17 in twijfel trok.

De Nederlandse ambassadeur Renée Jones-Bos moet op maandag 3 oktober op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verschijnen. Daar zal de diplomaat geïnformeerd worden over de redenen voor Moskou om de bevindingen van het JIT-rapport niet te accepteren.

Volgens een woordvoerder van het ministerie hebben de onderzoeksmethoden van het team gezorgd dat het het onderzoek “een verkeerde kant” op is gegaan. Het Kremlin zal niet langer tolereren dat de Russische bevindingen betreffende het neerhalen van vlucht MH17 worden genegeerd, aldus het ministerie. Volgens Moskou staat het JIT niet open voor kritiek of andere inzichten.

‘Onomstotelijk bewijs’

Het internationale onderzoeksteam sprak woensdag van “onomstotelijk bewijs” dat de raket uit Rusland afkomstig was en was afgevuurd uit een veld in Pervomajski, een plaats die op dat moment in handen was van pro-Russische separatisten. Volgens de onderzoekers is er een grote hoeveelheid materiaal die deze bewering bewijst, waaronder radarbeelden, (satelliet)foto’s, getuigenverklaringen, forensisch onderzoek en afgetapte gesprekken.

Gebied in Oekraïne waar de raket werd afgevuurd:

280916vp_mh17_raketlokatie

Geen excuses

Eerder op de dag zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat het Kremlin niet van plan is om excuses aan te bieden na het verschijnen van het rapport van het JIT. De minister beweerde vrijdag in een interview met BBC dat er geen bewijzen zijn voor de claim van het JIT dat de Boeing vanuit pro-Russisch rebellengebied uit de lucht is geschoten door een uit Rusland afkomstige Boek-raket.

Lees ook: Zo werkt de informatieoorlog van Rusland

Toen Lavrov door de presentator gevraagd werd of Moskou bereid was haar verontschuldigingen aan te bieden voor Russische betrokkenheid bij de ramp, zei Lavrov: “Excuses? Waarvoor?” Hij beweerde dat veel bewijs gebaseerd zou zijn op beelden van social media en verklaringen van anonieme getuigen.

De minister wees erop dat het strafonderzoek nog loopt en dat er geen oordelen moeten worden geveld voordat dit is afgerond. Volgens Lavrov heeft Rusland een grote hoeveelheid informatie overgedragen aan de onderzoekers, maar is hier nog niets mee gedaan.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Russische tv tegen @WaterdrinkerP: heeft Nederland niet zélf #MH17 ‘ter dood veroordeeld’ met zijn steun aan Kiev? https://t.co/tpaaJeLtch

Dialoog

Nederland riep Rusland via het gesprek met de ambassadeur eerder op de dag op “te blijven meewerken aan het onderzoek en daaropvolgende vervolging en berechting, conform resolutie 2166 van de VN-Veiligheidsraad.” Moskou zei bereid te zijn de dialoog te blijven voeren. Nederland zei ook tegen Sjoelgin dat Rusland de resultaten moet accepteren, in plaats van het onderzoek zwart te maken en verwarring te zaaien.