Rostov niet gestraft voor banaan op veld

De Russische club vreesde voor een zware straf na weer een racistisch incident, ditmaal in een wedstrijd tegen PSV.

Waarschijnlijk was Jetro Willems (rechts) het doelwit van de racistische actie. Foto Maxim Zmeyev / Reuters

Voetbalclub FK Rostov krijgt geen straf van de UEFA voor een racistisch incident in de Champions League-wedstrijd tegen PSV. Dat bevestigt de UEFA vrijdag. Een woordvoerder: “Er zal geen disciplinaire zaak geopend worden.” Waarom de UEFA besloten heeft de zaak te laten rusten, wil het niet zeggen: “We geven verder geen commentaar.”

De Russische club vreesde voor grote gevolgen. In de wedstrijd tegen PSV bleef al een deel van het stadion gesloten wegens racistische spreekkoren in de Champions League-kwalificatiewedstrijd tegen Ajax. De banaan die in de achtste minuut op het veld werd gegooid, waarschijnlijk gericht tegen PSV-speler Jetro Willems, had de club een grote straf op kunnen leveren, maar blijft nu dus zonder gevolgen.

Tekst gaat verder onder foto

Twitter avatar farenet Fare Banana thrown onto pitch at @rostovfc v @psveindhoven #UCL match last night. Target thought to be @JetroWillems_15 https://t.co/PNdcARl17O

Daarnaast vreesde de Russische bond voor verdere imagoschade: “Dit incident heeft geen direct effect op het WK 2018 in Rusland, maar gezien het verleden, is dit het ergste wat er had kunnen gebeuren.” Er zijn met grote regelmaat racistische incidenten tijdens voetbalwedstrijden in Rusland, zoals het gooien van bananen en het maken van oerwoudgeluiden. Onder meer CSKA Moskou is daar meerdere keren voor gestraft.

    • Joram Bolle