Rosetta ligt nu zwijgend op ‘zijn’ komeet 67P

Foto’s ESA/Rosetta/NAVCAM

Ruim twee jaar heeft de Europese ruimtesonde Rosetta rondjes gedraaid om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, sinds 6 augustus 2014. Op vrijdag 30 september, om 13h19, is zijn succesvolle missie beëindigd, met een gecontroleerde inslag op de komeet. Rosetta was te ver van de zon om nog genoeg energie op te wekken met zijn zonnepanelen. Rosetta heeft enorm veel kennis over 67P verzameld: een badeendachtige dubbele bal van stof en waterijs. Hij bleek poreus en piepschuimachtig met een korrelige buitenlaag. Het water had een andere signatuur dan ons aardse water: de aarde dankt zijn water dus toch niet aan massale kometeninslag.

De foto linksboven laat de bizarre vorm zien van de snel ronddraaiende 67P (ongeveer 4 bij 4 kilometer groot), gemaakt kort na aankomst in augustus 2014, van een afstand van 102 kilometer. De foto ernaast is gemaakt op donderdag, op 20 kilometer afstand, toen de definitieve afdaling werd ingezet. Het beeld is 1,7 kilometer breed. De foto rechtsboven is kort daarna gemaakt: 1,6 kilometer breed. De foto linksonder is vanaf 5.8 kilometer hoogte gemaakt. En middenonder is de laatste foto, vanaf 20 meter hoogte. Rechtsonder de sterfscene: op de schermen van de ESA is alleen nog ruis te zien. Het is voorbij. (NRC)