Rosetta is te pletter geslagen op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko

Holger Sierks van het Osiris-camerateam toont de laatste foto van Rosetta, vijf meter boven het komeetoppervlak. Foto ESA (videostill)

Het is voorbij! Vrijdag om even na 13.19 uur heeft het ESA-vluchtleidingcentrum in Darmstadt het allerlaatste levensteken ontvangen van de ruimtesonde Rosetta, vlak voordat de sonde insloeg op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Daarmee is een einde gekomen aan de succesvolste Europese ruimtemissie tot nu toe. De gebeurtenis werd bij de ESA met een ingehouden applausje gevierd, maar echt blij is niemand met het einde van de missie.

De missie is beëindigd omdat de sonde zo ver van de zon raakte dat de zonnepanelen van Rosetta te weinig energie zouden gaan opwekken. De sonde was al in 2004 gelanceerd en slaagde er in 2014 op spectaculaire wijze in om in een baan om de komeet te komen en zelfs om een aparte lander af te zetten, Philae, die een paar dagen actief was.

Opdracht

Rosetta kreeg donderdagavond de opdracht om van een hoogte van 19 kilometer heel langzaam af te dalen naar het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het doel van deze manoeuvre was om van nog heel dichtbij metingen te kunnen doen en foto’s te kunnen maken van het komeetoppervlak.

Foto ESA / Rosetta

Een foto van de komeet p67 vanaf 1200 meter hoogte, tijdens de afdaling. Foto ESA / Rosetta

Het lijkt erop dat Rosetta die taak tot een goed einde heeft gebracht. De ruimtesonde heeft nog tot vijf seconden voor de touchdown foto’s naar de aarde overgeseind. Onderwijl zijn onder meer ook metingen gedaan van de dichtheid van het gas en stof in de naaste omgeving van de komeet. Ook die gegevens zijn veilig aangekomen.
Hoe het uiteindelijk met de ruimtesonde is afgelopen, zullen we nooit weten. Bij haar eerste aanraking met het oppervlak is haar zender automatisch uitgeschakeld. Mogelijk heeft ze nog een kleine buiteling gemaakt of is ze nog een keertje omhoog gestuiterd. Hoe dan ook: haar missie is nu voorbij.

Foto ESA / Rosetta

Een foto van de komeet vanaf 9 km hoogte, vanochtend gemaakt tijdens de afdaling. Foto ESA / Rosetta

Lees ook: hoe Rosetta op de komeet zal smakken

Waar is Rosetta?

Illustratie ESA

Rosetta en de komeet 67p bevinden zich nu tussen Mars en Jupiter. Illustratie ESA

    • Eddy Echternach