Parlement Bulgarije stemt in met boerkaverbod

Wie nog gelaatsbedekkende kleding draagt, riskeert een boete van meer dan zevenhonderd euro.

De vrouw links draagt een niqaab en de andere twee vrouwen dragen allebei een boerka.
De vrouw links draagt een niqaab en de andere twee vrouwen dragen allebei een boerka. Foto AFP

Wie op straat in Bulgarije nog een boerka of andere gezichtsbedekking draagt, riskeert een boete van meer dan zevenhonderd euro. Dat meldt persbureau AP. Het parlement stemde vrijdag in met deze maatregel die afkomstig was van de nationalistische regeringspartij Patriottisch Front.

Volgens de regerende partij is Bulgarije gebaat bij het verbod op gelaatsbedekkende kleding, om zo de dreiging van islamitsich geïnspireerd terrorisme tegen te gaan. De Beweging voor Rechten en Vrijheden (DPS), de partij van de Turkse minderheid, weigerde deel te nemen aan de stemming. Volgens de partij leidt het boerkaverbod tot “ethische en religieuze intolerantie”.

De centrumrechtse partij GERB (Burgers voor de Europese ontwikkeling van Bulgarije) zegt als reactie op de DPS dat het boerkaverbod niets met religieuze intolerantie te maken heeft: “Er is vandaag een goede wet gemaakt, om onze kinderen te beschermen.” Volgens de wet mag kleding die het gezicht bedekt niet gedragen worden in overheidsgebouwen, scholen culturele instellingen en openbare plaatsen.

Lees ook: Moslima’s ‘provoceren’ de Côte d’Azur met ‘extremistische’ boerkini

Domino-effect

Bulgarije kent een moslimgemeenschap van 12 procent op 7,2 miljoen inwoners. Veel boerka’s zijn er dus niet in het Bulgaarse straatbeeld, al kent het land wel een grote islamitische minderheid van vooral Turkse afkomst. Een boerkaverbod was ook een belangrijk thema in Nederland, Frankrijk, Duitsland België, en Zwitserland waar het al verboden is om gezichtsbedekkende kleding te dragen.