Oud-eurocommissaris adviseert Volkswagen

De Deense oud-eurocommissaris voor Klimaat Connie Hedegaard gaat autofabrikant Volkswagen adviseren over milieubescherming, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Dat heeft Volkswagen donderdag gemeld bij de bekendmaking van de oprichting van een negenkoppige duurzaamheidsraad.

Hoewel de functie onbezoldigd is, klonk er toch kritiek uit Brussel. Corporate Europe Observatory, een non-profit onderzoeksorganisatie wees op de recente ophef rondom twee andere oud-Commissieleden.

Recent raakte oud-voorzitter José Manuel Barroso uit Portugal in opspraak vanwege zijn nieuwe baan bij Goldman Sachs. Neelie Kroes lag onder vuur vanwege haar werkzaamheden voor techbedrijven Uber en Salesforce en het niet melden van een bestuursfunctie bij een offshorefirma op de Bahama’s.

Pasco Sabido van Corporate Europe Observatory wijst er in een persbericht op dat de ophef rondom Kroes en Barroso nog „vers” is en dat Hedegaards nieuwe rol ook voor „gefronste wenkbrauwen” zorgt. Hij vreest dat Volkswagen Hedegaard gebruikt om haar imago „groen te wassen”. De Europese Commissie liet donderdag weten dat Hedegaard de verplichte „afkoelingsperiode” van achttien maanden in acht heeft genomen en dus geen toestemming hoefde te vragen. Ook de Belgische oud-premier Yves Leterme en de secretaris-generaal van het Rode Kruis treden toe tot de raad. (NRC)