Op de Wallen is het weer vaker onrustig

Reportage Wallen

Sinds de dodelijke vechtpartij begin september waren er meer incidenten. Is uitgaan op de Wallen gevaarlijker?

©

Om half één ’s nachts staan ze ineens op van hun bankje bij Café Corso, aan het begin van de Oudezijds Achterburgwal. Een blonde man en vrouw van rond de 40, goed verzorgd. Met hun glas wijn in de hand – hij rood, zij wit – wandelen ze tussen de dronken Britten, Duitsers en Bulgaren door langs de rood verlichte ramen. Alsof ze in een galerie rondlopen. Ver komen ze niet. Een medewerker van Café Corso trekt ze aan hun mouw en wijst op de glazen. Veertig jaar werkt hij hier. „Elke dag loop ik mensen achterna die hun glazen meenemen. Anders krijgen wij een boete.” De aangesprokenen hadden er trouwens wel van opgekeken. Op de Wallen was toch álles toegestaan?

Op de Zeedijk is het stil. In de Warmoesstraat is het rustig. Maar op de grachten ertussen is het dringen. Af en toe zoeft een Bulgaarse fietstaxi door de menigte. Op de kademuren zitten toeschouwers met bungelende benen. In de uren tussen avond en ochtend klinken vier keer sirenes van politie en ambulances.

Op 3 september leidde een grote vechtpartij op de Oudezijds Achterburgwal tot de dood van een 32-jarige man. Sindsdien bleven ze komen, de berichten over geweldsincidenten. Een grote vechtpartij bij de FEBO op de Korte Niezel. Een man die de politie aanvalt met een gebroken vaas. Een barman die geslagen wordt. Een man die een vuurwapen trekt. Hoe gevaarlijk is het op de Wallen?

Lees ook: Man overlijdt nadat hij op Wallen vechtpartij probeert te stoppen

Het wordt drukker

Uit de cijfers blijkt het nog niet, zegt een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan, maar „we hebben signalen dat het de laatste jaren drukker wordt op de Wallen en ook dat dit leidt tot incidenten en overlast. We zien problemen als nepdrugs en gevechten.”

In de smalle straatjes botsen bezoekers voortdurend tegen elkaar op, in nationaal gesorteerde kluitjes. Italianen met gewatteerde jassen in verschillende kleuren, Aziaten met een grote kuif bovenop hun opgeschoren haar. Duitsers en Ieren in verkleedkleren. Uit een bar zwalken Oost-Europeanen met T-shirts waarop staat: „A night you won’t remember but will never forget”. Een jongen met een rood-wit-blauw joggingpak aan probeert met een lege fles in zijn hand een vriend in de gracht te gooien. Het gaat net goed. „Er springt altijd wel iemand in de gracht”, zegt een beveiliger voor Stones Café op de Warmoesstraat. „De laatste weken waren het er drie. Twee zijn er niet meer uitgekomen.”

Een paar keer in de nacht komt de politie langs. Soms voor een vechtpartijtje, maar vaker voor een geval van totale dronkenschap. Een verdwaasde Pool helpen ze in de ambulance.

Twee agenten te paard banen zich een weg door de menigte onder luide uitroepen: „Pas op!”. Een kaalgeschoren man probeert het paard een boks te geven. „Op de Wallen beteken je niks”, zegt de beveiliger, „wat voor uniform je ook aanhebt.”

Lees ook: Neemt het uitgaansgeweld weer toe?

In de afgelopen jaren zijn drie politiebureaus op de Wallen gesloten en patrouilleren de agenten vanuit het bureau op de Nieuwezijds Voorburgwal. De medewerker van Café Corso: „Er wordt meer gedronken en er is minder politie. Vroeger stonden ze meteen voor je neus als je ze belde. Nu komen ze vaak helemaal niet. Als ik een vechtpartij zie, bemoei ik me er niet mee. Te gevaarlijk.”

Een frietbakker bij snackbar Mr. Tom laat een litteken op zijn hoofd zien. Vier jaar geleden is hij hard geslagen door iemand onder invloed van drugs. „Ik heb na mijn aangifte niks meer gehoord.” Sinds de dodelijke vechtpartij begin deze maand zien cafébazen overigens wel weer meer politie patrouilleren, zeggen ze.

De woordvoerder van de burgemeester zegt dat de sluiting van de politiebureaus – „een besluit van de landelijke politie, vonden wij vervelend” – niet heeft geleid tot minder aanwezigheid in de buurt. „De politie was er bij de laatste incidenten op de Wallen binnen twee minuten.”

Voor de Bananenbar – waar je bananen uit vrouwen kunt eten – staan mannen met gele hesjes en witte helmen. Een politieteam? Als je dichterbij komt zie je penistekeningen en naambordjes met massive dickhead en titwanker – een vrijgezellenparty.

Op de Oudezijds Achterburgwal ligt een meisje bewusteloos op de grond, een jas onder haar hoofd. Naast haar knielt een agent, die door zijn portofoon overleg pleegt. Ernaast staat een jongen met dreadlocks druk te bellen. Daarna begint hij te onderhandelen met een prostituee verderop. Agenten zetten hun fiets haaks op de gracht om publiek op afstand te houden. Even later staan er vijf agenten en drie ambulancemedewerkers om het meisje heen. Ze is alweer op de been en wordt na een kort onderzoekje weggestuurd.

Tegen de tijd dat politie en ambulance inrukken, is het uitgaanspubliek aardig uitgedund. Om 3 uur sluiten de cafés. Twee jonge vrouwen lopen door de Korte Niezel, een legging en warme trui over het ondergoed waarin ze eerder stonden te dansen. Als ze de Geldersekade bereiken, draait een gedeukte BMW voor. De vrouwen stappen in, de chauffeur gromt wat en rijdt hen van de Wallen weg.

    • Lize Geurts