NXP wordt nu zelf een overnameprooi

Chipindustrie

De Nederlandse chipmaker NXP staat in de belangstelling van Qualcomm, dat meer dan 30 miljard dollar zou willen betalen.

Foto ANP

Het Amerikaanse chipbedrijf Qualcomm is in gesprek met NXP over een mogelijke overname ter waarde van meer dan 30 miljard dollar (26,7 miljard euro). Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal donderdagavond gemeld op basis van ingewijden.

NXP wil geen commentaar geven op de geruchten. Maar zo’n deal zou zeker passen in de overnamekoorts die in de chipindustrie heerst: bedrijven zijn op zoek naar nieuwe branches. Na de smarpthonehausse maken chipfabrikanten zich op voor de volgende generatie mobiele netwerken en mobiele apparaten: kleine, zuinige chips met draadloze verbinding, ingebouwde elektronica om elk denkbaar object ‘slim’ te maken – als het goed is.

De omzet van chipsets in smartphones, Qualcomms voornaamste inkomstenbron, daalt omdat de vraag naar nieuwe toestellen opdroogt. Daarnaast ontpopten Samsung (Zuid-Korea) en MediaTek (Taiwan) zich tot serieuze concurrenten. Qualcomm zoekt andere inkomsten en zou die kunnen vinden in NXP, dat zich specialiseert in chips voor veilige transacties en de auto-industrie.

NXP (nu 41.000 medewerkers, waarvan nog 2.600 in Nederland) heeft zelf net een grote overname gedaan: het kocht in 2015 voor 11,8 miljard dollar het Amerikaanse Freescale (17.000 medewerkers) en werd daarmee de grootste chipleverancier voor de auto-industrie.

Automakers hebben chips, heel veel chips nodig om de overstap te maken naar geavanceerde rij-assistenten, communicatie tussen voertuigen onderling en geautomatiseerde verkeersstromen. De autobranche is high end (biedt dus betere marges per chip) en hanteert langlopende contracten voor leveranciers – een stuk minder grillig dan de wereld van consumentenelektronica.

Specialiseren

Kopen of gekocht worden, daar draait het om in de chipsector. Zeker nu geld lenen amper iets kost. NXP, de voormalige Philips-dochter, kocht zich rijk door zich te specialiseren in beveiliging en alles op wielen. Daar ging wel een periode van krimp aan vooraf, waarin NXP zijn meer algemene onderdelen afstootte en een hoge schuld afloste. In Nederland verdween het merendeel van de productie, maar het hoofdkantoor bleef, net als de onderzoekstak.

Lees ook: ‘NXP intimideert vakbonden in Thailand en Filippijnen’

Zelfs als het niet tot een deal komt – Qualcomm zou ook andere kandidaten overwegen – dan werpt de NXP-strategie vruchten af. In ieder geval voor de aandeelhouders. De koers van NXP steeg donderdagavond met 17 procent tot 96 dollar. Op dit moment is de waarde van NXP vier keer hoger dan in 2013, toen het Nederlandse chipbedrijf een beursnotering aan de Nasdaq kreeg. Dat is overigens minder dan de piek van half 2015, NXP werd toen voor ruim 110 dollar per aandeel verkocht.

Onderzoeksbureau IC Insights dacht dat 2016 wat betreft m&a mania (overnamegekte) minder spectaculair zou worden dan 2015 (ruim 100 miljard dollar aan fusies aan overnames in de chipsector). In september 2015 stond de teller al op 80 miljard dollar aan deals. Dat is nu 55 miljard – ietsje minder dus. Maar met de eventuele overname van NXP voor meer dan 30 miljard zou de overnamekoorts weer helemaal terug zijn.