‘Nederlandse privégesprekken in handen van techbedrijf’

Het zou gaan om telefoon- en chatgesprekken die gevoerd zijn tussen 2010 en 2011. Volgens een expert zou de Britse inlichtingendienst GCHQ de tap hebben uitgevoerd.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Privégesprekken van duizenden Nederlanders zijn in handen gekomen van het Australische bedrijf Appen, meldt meldt De Volkskrant vrijdag. Het zou gaan om telefoon- en chatgesprekken die gevoerd zijn tussen 2010 en 2011.

Een oud-medewerker van het Australische technologiebedrijf ontdekte dit bij toeval: ze moest duizenden audiofragmenten beschrijven en hoorde Nederlanders met elkaar bellen en chatten. Vaak ging het taxi-chauffeurs in Den Haag en omgeving. In een van de fragmenten hoorde ze haar ex-vriend de voicemail van zijn nieuwe vriendin inspreken. Hij belde via Vodafone en zegt nooit toestemming te hebben gegeven voor het delen van zijn privécommunicatie.

Appen zegt niets over banden met veiligheidsdiensten

De bevindingen van de oud-werknemer worden, zo meldt De Volkskrant, ondersteund door documenten, e-mails en uitbetalingen. De vrouw, die anoniem wil blijven, heeft voor duizenden fragmenten betaald gekregen. Volgens een expert van het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau is de tap uitgevoerd door de Britse inlichtingendienst GCHQ en vervolgens doorgespeeld aan Appen. “Zij hebben een belang om gesprekken en data geautomatiseerd te identificeren. Aan Appen kunnen ze getapte gesprekken geven om de software te verbeteren die dit kan”, aldus telecomexpert René Pluijmers.

Appen richt zich op software waarmee spraak omgezet kan worden naar tekst. Vodafone geeft aan nooit met Appen samen te hebben gewerkt. Een woordvoerder van Appen bevestigt dat, maar wilde niets zeggen over mogelijke banden met veiligheidsdiensten. “We kunnen geen details geven van het werk dat we voor onze klanten doen”, luidde de verklaring.