Nederlandse militairen langer actief in Afghanistan

Ongeveer honderd militairen trainen ook in 2017 Afghaanse militairen en agenten in Kabul en het noorden van het land.

Nederlandse militairen begin 2014 bij hun vertrek vanaf vliegveld Eindhoven naar Afghanistan. Foto ANP / Koen van Weel

Zo’n honderd Nederlandse militairen blijven ook volgend jaar actief in Afghanistan. De huidige Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie in dat land wordt voortgezet tot eind 2017, zo heeft het kabinet vrijdag besloten.

De honderd militairen dragen momenteel vanuit Mazar-e-Sharif, in het noorden van Afghanistan, en hoofdstad Kabul bij aan de NAVO-missie Resolute Support. De militairen trainen en adviseren Afghaanse militairen en agenten, met als doel de verantwoordelijkheden voor de veiligheid in het land te kunnen overdragen aan de Afghanen zelf. Nederland is sinds 2002 met militairen in Afghanistan actief.

De veiligheidssituatie in Afghanistan blijft zorgelijk en daarom verlengt Nederland de missie, schrijft het kabinet:

“De Afghaanse strijdkrachten hebben in de afgelopen jaren stappen voorwaarts gezet, maar zijn nog niet in staat zelfstandig de veiligheid in het land te garanderen. Internationale betrokkenheid blijft van belang en daarom zet het kabinet de Nederlandse bijdrage voort.”

NAVO-missie Resolute Support ging eind 2014 van start en wordt uitgevoerd door zo’n 12.000 militairen van het westerse bondgenootschap. De oorspronkelijke planning was dat eind 2016 alle NAVO-troepen uit Afghanistan zouden zijn vertrokken, maar de verslechterde veiligheidssituatie deed de NAVO in juni besloten de missie ook in 2017 voort te zetten.

Kamer stemt in met langere missie Irak

De Tweede Kamer stemde donderdagavond zoals verwacht in met het verlengen tot eind volgend jaar van de Nederlandse militaire missie in Irak die helpt bij de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Alleen de SP is tegen. Het gaat om 155 Nederlandse militairen die in Irak trainingen verzorgen. Daarnaast zijn er 35 militairen die Belgische F16-vliegers bij staan. De Belgen hebben hebben afgelopen zomer de F16-taak van Nederland boven Irak en Syrië overgenomen. De Kamer wil dat Nederland zich voorbereidt op een nieuwe taak voor de Nederlandse luchtmacht als de Belgen in de zomer van volgend jaar stoppen. De strijd tegen IS is een langdurige, zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken PvdA).

    • Pim van den Dool