NAVO-missie

Nederlandse militairen ook volgend jaar in Afghanistan – ‘veiligheidssituatie zorgelijk’

Foto AFP)

Zo’n honderd Nederlandse militairen blijven ook volgend jaar actief in Afghanistan. De huidige Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie in dat land wordt voortgezet tot eind 2017, zo heeft het kabinet vrijdag besloten.

De honderd militairen dragen momenteel vanuit Mazar-e-Sharif, in het noorden van Afghanistan, en hoofdstad Kabul bij aan de NAVO-missie Resolute Support. De militairen trainen en adviseren Afghaanse militairen en agenten, met als doel de verantwoordelijkheden voor de veiligheid in het land te kunnen overdragen aan de Afghanen zelf. Nederland is sinds 2002 met militairen in Afghanistan actief. De veiligheidssituatie in Afghanistan blijft zorgelijk en daarom verlengt Nederland de missie, schrijft het kabinet: „De Afghaanse strijdkrachten hebben in de afgelopen jaren stappen voorwaarts gezet, maar zijn nog niet in staat zelfstandig de veiligheid in het land te garanderen. Internationale betrokkenheid blijft van belang en daarom zet het kabinet de Nederlandse bijdrage voort.”

NAVO-missie Resolute Support ging eind 2014 van start en wordt uitgevoerd door zo’n 12.000 militairen van het westerse bondgenootschap. De planning was dat eind 2016 alle troepen zouden zijn vertrokken, maar de verslechterde veiligheidssituatie deed de NAVO besluiten de missie voort te zetten.