Komst asielzoekers in Duits dorp

Burgemeester mishandeld

In Duitsland is de burgemeester van het ruim 800 inwoners tellende dorpje Oersdorf ten noorden van Hamburg donderdagavond bewusteloos geslagen. De 61-jarige Joachim Kebschull was op weg naar een bouwcommissievergadering toen de dader hem van achteren met een knuppel sloeg. Duitse media brengen de mishandeling in verband met het door de burgemeester gesteunde plan om vluchtelingen te huisvesten in een nieuw gebouw. Donderdag kreeg Kebschull volgens weekblad Der Spiegel nog een brief met de tekst „Wie niet horen wil moet voelen” en „Oersdorf voor de Oersdorfers”. Eerder werden in het dorp al vergaderingen van de bouwcommissie afgelast wegens bomdreigingen. Het nieuwe asielzoekerscentrum stond op de agenda van die vergaderingen. De gemeente zei toen zich niet uit het veld te laten slaan door de dreigementen. De burgemeester is naar het ziekenhuis gebracht. De dader wist na het incident te ontkomen. (NRC)